Lukač: Koristićemo oružje, ako bude upotrebljeno protiv nas

Region 13. dec 201511:24 > 12:09
N1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je da će Policija RS ubuduće sprečiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija.

Lukač je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske striktno sprovoditi odluku Vlade RS o obustavljanju saradnje sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

„Postupanje SIPA-e u Novom Gradu je neprimereno i grubo kršenje međupolicijske saradnje. Zbog toga nećemo odgovarati na njihove akte i postupati po njihovim zahtjevima“, rekao je Lukač za „Pres Republika Srpska“ i napomenuo da će pripadnici MUP-a RS koristiti oružje samo ukoliko bude upotrebljeno protiv njih.

Govoreći o opasnosti od terorizma u BiH, Lukač je rekao da postoje građani ove zemlje koji su spremni na samoubilačke napade.

„To se vidi i iz napada na vojnike u Rajlovcu, nakon čega je ubica izvršio samoubistvo. Odlazak lica iz BiH na sirijsko ratište i njihov povratak u zemlju radikalizovaće prilike, a prema podacima više od 300 građana BiH nalazi se u Siriji“, kaže Lukač.

Navodeći da je zbog toga u RS potrebno doneti zakon o antiterorizmu, Lukač ističe da treba da postoje specijalizovani ljudi samo za borbu protiv terorizma i ekstremizma, jer je to velika i opsežna problematika.

Takav zakon, kako je rekao, treba da bude donet s ciljem bezbednosti svih građana i njihove imovine, već je formirana radna grupa koja radi na tome, biće napravljen nacrt zakona, koji će biti spreman da se pusti u proceduru kada bude odlučeno da je to potrebno.