Dodik: Bezbednosna situacija u RS stabilna

Region 13. dec 201515:46 > 17:42
dodik cover

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je bezbednosna situacija u RS stabilna i da svi entitetski organi i institucije normalno obavljaju svoje poslove.

On je rekao da bezbednosna situacija nije narušena ni u Novom Gradu, posle akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), koja je pre tri dana u tom mestu uhapsila petoricu Srba osumnjičenih za ratne zločine i pretresla tamošnju stanicu policije i zgradu opštine.

Dodik je akciju Sipe i Tužilaštva BiH ocenio „kao događaj koji izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumevala koordinaciju, što je suština odnosa u BiH“.

„Ovaj akt je ‘velikodržavni’ akt BiH, koja želi da nametne princip subordinacije i situaciju da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naređenjima sa nivoa BiH“, rekao je Dodik novinarima.

Po njegovim rečima, Ustav BiH nije predvideo postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe, a akcija u Novom Gradu pokazala je da BiH „želi da dođe do veće pravne snage“.

Dodik se u Novom Gradu sastao sa načelnicom opštine Snježanom Rajilić i lokalnim zvaničnicima, a sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Posle toga je posetio Policijsku stanicu u Novom Gradu.

Posle akcije Sipe u Novom Gradu Vlada RS je donela odluku, koju je potvrdio i entitetski parlament, da prekine svaku dalju sardanju sa tom policijskom agencijom i državnim pravosudnim institucijama.

„Ne znam detalje plana moga rušenja“

Predsednik Republike Srpske izjavio je da nije upoznat sa detaljima plana za njegovo rušenje, koji je objavio portal „Iskra“ pod nazivom „Proleće 2016.“, ali je ocenio da je na sceni „ozbiljan plan usmeren da se organizovano devastiraju institucije Republike Srpske“.

Dodik tvrdi da je od ranije poznat plan rušenja, koji, kako je naveo, sadrži pet najvažnijih institucija – institucije predsednika Republike, Vlade, Narodne skupštine, policije i Radio-televizije Republike Srpske (RT RS).

„Predsednika u kontinuitetu napadaju, Vladu osporavaju, Narodnu skupštinu zaobilaze na važnim pitanjima, Radio-televiziju Republike Srpske u kontinuitetu osporavaju, policija je bila mirna do slučaja u Novom Gradu. Čekali smo gde će početi da osporavaju i policiju“, rekao je Dodik.

Kako je prenela RT RS, akcijom Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u Novom Gradu, u kojoj su uhapšene osobe osumnjičene za ratne zločine i pretresene prostorije policijske stanice i opštine, trebalo je „poniziti policiju RS i dovesti je u poziciju da bude bačena na zemlju“. Tim činom, kako je dodao, napadnuto je svih pet institucija.

Pandurević: Vlast u RS spremna da uvede narod u rat

Potpredsednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević optužila je vlast u Republici Srpskoj da je spremna da uvedu narod u rat, samo kako bi, navela je, pobegli od odgovornosti za „pljačku Republike Srpske u poslednjih deset godina“.

„Zato su formirali štab, na čijem čelu se nalaze Pero Simić (savetnik za medije predsednika RS) i Andjelko Kozomara (bivši urednik Blica za RS), koji su kreatori obmane naroda RS“, kazala je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Portal „Iskra“, koji je oficijelno glasilo „Andićgrada“, objavio je juče navodni drugi deo plana za rušenje RS i Milorada Dodika, koji bi trebalo da sprovedu opozicija, stranci i pojedini mediji.

Vlada RS je pre nekoliko dana zbog hapšenja za ratne zločine i pretresa prostorija policijske stanice u Novom Gradu prekinula saradnju sa državnim pravosudnim i bezbednosnim institucijama.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će policija RS, ako treba i upotrebom oružja, sprečiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) da pretresa prostorije lokalnih i republičkih institucija.

„Žao mi je što režim u RS ne interesuju građani, već se isključivo bave sobom, kako bi zaštitili oteto i opljačkano od naroda. Mi im kažemo da mi nismo oni, da mi nismo (ministar policije) Dragan Lukač, koji je 1997. godine jurišao na institucije RS uz pomoć tenkova Sfora“, navela je Pandurevićeva.

Ona je još ocenila da je „cela histerija vlasti plod panike, koja zna šta je čeka“, dodavši da je ta panika sve veća kako se bliže kraju istrage o finansijskim malverzacijama u više banaka i preduzeća u RS.