Zvizdić: Pokušaj Vlade RS da destabilizuje BiH neće uspeti

Region 13. dec 201516:48 > 16:56
N1

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ocenio je je da je odluka Vlade Republike Srpske da prekine saradnju sa pravosudnim i bezbednosnim institucijama na nivou BiH, pokušaj destabilizacije države koji neće uspeti.

„Ovakvi pokušaji destabilizacije ne mogu uspeti niti dovesti do bilo kakvih rezultata. Ne mogu destabilizovati tri ključa prerogativa BiH, a to su njen suverenitet, teritorijalna celovitost i njen međunarodnopravni subjektivitet“, rekao je Zvizdić za Dnevni avaz.

 Prema njegovim rečima, ti pokušaji mogu poslati loše poruke, što BiH u ovom trenutku ne treba.

„Ovo ne doprinosi ciljevima koje želimo ostvariti, a to su daljji put ka EU, stabilizacija prilika u regionu i stvaranje prosperitetne države“, istakao je Zvizdić.

Upitan kakav će biti dalji razvoj situacije, odnosno „ko će na kraju pobediti – snage integracije ili dezintegracije“, predsedavajući Saveta ministara je kazao da se u BiH postavlja pitanje istinske opredeljenosti za evropske integracije, naglasivši da je Savet ministara BiH istinski opredijeljen za ulazak u EU.

„Imamo prilično jedinstvene stavove o tome. To znači da ne postoji homogenizacija stavova niti glasa iz RS koji je van BiH, naprotiv“, istakao je Zvizdić.

On je rekao da je Savez za promene (stranke iz RS u Savetu ministara) protiv odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa pravosudnim i bezbednosnim institucijama na državnom nivou i ukazao da je njihov stav bio istaknut i prilikom prve sesije sastanka s predstavnicima EU.

„Mi i dalje ostajemo jasno pri stavu da se svako treba držati svojih nadležnosti“, naveo je Zvizdić i dodao da ne postoji nijedna odluka Saveta ministara, koja je na bilo koji način ugrozila ili zadirala u nadležnosti entiteta.

„Striktno smo se držali ustavnih nadležnosti BiH. Ne postoji nijedan razlog niti realno opravdanje predstavnika RS da kažu da je bilo koja institucija prekoračila svoja ovlaštenja ili ugrozila nadležnosti RS“, ocenio je Zvizdić.