MUP RS će sarađivati sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH

Region 13. dec 201518:52 > 19:40
Mup.vladars.net

U Banjaluci su se večeras sastali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, direktori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić i Policije Republike Srpske Gojko Vasić, a povod je bio prevazilaženje situacije u odnosima saradnje MUP-a RS i SIPA-e.

Na sastanku je dogovoreno da se postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji doradi i precizno definiše, kao ida se dogovori buduća saradnja u borbi protiv terorizma, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Taj operativni sporazum će u toku sledeće nedelje dogovoriti i potpisati direktor Policije RS i direktor SIPA, u cilju efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je agenciji Beta da mu je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač saopštio da od sutra počinje saradnja policije RS sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

„Pojasnio sam mu da je oko 50 osoba srpske nacionalnosti, koji su nakon hapšenja za ratne zločine pušteni na slobodu uz mere zabrane, došlo u situaciju da im budu odredjene mere pritvora, jer MUP RS neće da saradjuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i sprovodi mere zabrane“, kazao je Mektić.

Po njegovim rečima, kada je video svu ozbiljnost situacije, Lukač je saopštio da će od sutra početi da saradjuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

Mektić je rekao da je do sastanka došlo na Lukačev poziv, koji je, kako je naveo, shvatio ozbiljnost novonastale situacije i koji pokušava da „nadje izlaz“ iz stanja u koje je doveden nakon što je Vlada RS pre tri dana donela odluku da prekine saradnju sa Sipom i državnim pravosudnim institucijama.

„Mi nismo prekidali saradnju, nismo donosili mi zaključke, već Vlada RS. Objasnio sam Lukaču da je to neodrživa situacija i da će posledice vladinih odluka snositi gradjani, pre svega oni osumnjičeni za ratne zločine, koji su uz mere zabrane pušteni na slobodu“, naveo je Mektić.

Mektić: Nisam i neću da razgovaram sa Dodikom

On je dodao da o novonastaloj situaciji nije želeo niti će razgovarati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Mektić je još kazao da SIPA nastavlja da deluje u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će i dalje delovati na teritoriji cele BiH, uključujući i RS.

Podsetimo, Vlade Republike Srpske odlučila je da prekine saradnju sa pravosudnim i bezbednosnim institucijama na nivou BiH

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ocenio je da je to pokušaj destabilizacije države koji neće uspeti.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je, ranije danas, da će Policija RS ubuduće sprečiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je bezbednosna situacija u RS stabilna i da svi entitetski organi i institucije normalno obavljaju svoje poslove.