Ivanić: Dejton jedini moguć u ovom momentu

Region 14. dec 201512:00 > 12:02
N1

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je u toj državi potrebna veća okrenutost prema reformama koje vode ka članstvu u Evropskoj uniji, a sve drugo, poput pitanja izmena Ustava, vodiće u probleme.

Ivanić kaže da bi pad evropske inicijative bio loš po BiH, a da je Dejtonski sporazum okvir koji je ovog trenutka jedini moguć. Kako je istakao, nemačko-britanska inicijativa za BiH prebacila je težišna pitanja na ekonomiju, što je od izuzetne koristi, jer se do sada politička elita u toj zemlji „bavila stvarima za koje su unapred znali da nema saglasnosti“.

On je upozorio da kada god BiH napravi neki korak na putu ka EU, desi se nešto što zemlju vraća u prošlost, poput događanja u Srebrenici prilikom posete Aleksandra Vučića, ili odluke Ustavnog suda o Danu Republike Srpske (RS), koja ima ozbiljne posledice.

„Druge zemlje Zapadnog Balkana mnogo brže idu ka EU nego BiH. Ako otvaramo stare teme, onda onaj ko je izgubio, uvek traži neku novu šansu, i to nas vodi samo u sukobe“, naglasio je Ivanić.

On smatra da zato BiH mora da uradi nešto sa svojim pravosuđem, posebno sa ustavnim sudom, u kome sede i strane sudije, jer je „pitanje da li će je takvu EU prihvatiti“. Kaže da je, ipak, jednim delom optimista jer mu se čini da je retorika u zajedničkim institucijama BiH manje oštra nego pre.

Komentarišući zategnutost u odnosima RS i centralne vlasti u BiH zbog akcije bezbednosne agencije SIPA u Novom Gradu, Ivanić je napomenuo da se u tom slučaju radi više o unutrašnjopolitičkoj bitci koju vodi predsednik RS Milorad Dodik.

„Dodik pokazuje nezadovoljstvo što u zajedničkim institucijama BiH on nije ključna ličnost“, ocenio je Ivanić i dodao da su u akciji u Novom Gradu zajednički delovale SIPA i policija RS i da se u tom slučaju „stvari polako vraćaju u normalu“.