Milanović: Ili ja ili Karamarko – sve ostalo je prevara

Region 14. dec 201514:06 > 15:07
N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović održala je u 14 sati zajednički sastanak s čelnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem čime je započela treći krug konsultacija o mandataru Vlade.

Tomislav Karamarko ranije je danas nakon sednice Predsedništva izjavio da nema smisla razgovarati o tripartitnoj Vladi kad ju je SDP u subotu odbio. Kako je rekao, Domoljubna koalicija otvorena je za dalje razgovore o nestranačkom premijeru.

 Nakon sastanka s predsednicom i Zoranom Milanovićem, Tomislav Karamarko nije davao izjave.

Pred medije je izišao jedino Zoran Milanović.

‘Most ne može s HDZ-om a da ne prekrše obećanja’

„Zajedno s Mostom, kojem držimo otvorena vrata, činimo stabilnu vladu. Ne znam kako Most može ići s HDZ-om a da ne prekrše obećanja. To nije stabilna vlada i da idu s njima. Sve iza toga je manipulisanje izbornim procesom. Hrvatska mora kao i uvek dosad imati premijera koji je dobio popularni mandat. Kosor je preuzela ustavno mandat, ali se nažalost uvek povlačilo pitanje ima li izborni legitimitet.

Ovo što se sada nudi, premijera svodi na nekakvog, zadnjeg kineskog cara. Zna se koje su odgovornosti premijera. Premijer nije prvi među jednakima, on je više od toga i treba ga kontrolisati. Karamarko i ja u ovom trenutku imamo legitimitet koga god to bolelo“, rekao je Milanović, dodajući da treba vršiti pritisak na poslanike.

Iza nas je mesec i nešto dana, mi smo u jednom statičnom prostoru, kaže Milanović. „U ovom Ustavu nema roka u kojem neko treba da dobije mandat“.

„U ovom trenutku je najvažnije konstruisati Sabor. Kad se Sabor konstruiše to još uvek ne znači da imamo mandatara, međutim bliže smo mu. Sve ove runde konsultacija polako gube smisao, ali ih poštujemo. Mi smo u Ustavu razradili sve moguće procedure. ŠtA ako niko nije ispunio taj strogi uslov od 76 potpisa“, pita Milanović.

On dodaje: „Ja ili Karamarko, Karamarko ili ja – jedini legitimni ljudi za biti mandatar. Sve ostalo je prevara. Sve ostalo bi bila slaba Vlada kojom bi upravljao ne znam ko“.

U strankama se okupljaju stručnjaci. Pustimo stručnjake koji se okupljaju u kafana i klubovima nakon izbora, dodao je.

„Neka stanke ponude biračima, a ne nakon izbora da idemo po stručnjaka u svoje selo. HDZ kao i obično u maniru pravih oportunista pristaje na sve, ali nisu u stanju to verbalizovati. Nisu rekli ništa. I sad nisu rekli ništa, osim da neće s njima. Žele odbiti to što Most nudi, ali nemaju srca i hrabrosti to reći“, kazao je Milanović nakon konzultacija.

Nastavak konsultacija predsednice Hrvatske sa ostalim poslanicima u Saboru i sa parlamentarnim strankama održaće se u utorak.

Detaljnije čitajte na našim hr.n1info.com stranicama.