Mogerini i Han: BiH ide putem ka EU

Region 14. dec 201515:22 > 15:29
AFP / EMMANUEL DUNAND

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su u ponedeljak da je BiH, uz snažnu podršku EU, u toku protekle godine preduzela odlučne korake na evropskom putu i da je sada važno da se ne ugrozi ono što je postignuto.

Pristupanje BiH EU je naša zajednička misija. Dvadeset godina od završetka rata i Dejtonskog mirovnog sporazuma u globalnom i regionalnom okruženju punom izazova, nove generacije u BiH iz dana u dan putem ka EU idu ka boljoj budućnosti“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Mogerini i Han su podsetili da je pre godinu dana EU usvojila novi pristup za BiH, u februaru 2015. politički lideri i institucije BiH usvojili su pisano obećanje o reformama na putu ka EU, u junu je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, sedam godina nakon potpisivanja, a pre tri dana održan je prvi sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

U izveštaju Evropske komisije jasno je navedeno da su koraci koje je BiH napravila odlučni i ohrabrujući, ali su u isto vreme velika i očekivanja jer gradjani treba da osete pozitivne rezultata reformske agende, naglasili su Mogerini i Han.

U zajedničkom saopštenju zvaničnici Evropske komisije su istakli spremnost EU da nastavi tesno i dinimaično angažovanje kako bi ubrzala put BiH ka EU.