Anketni odbor tri sata saslušavao Gruevskog o prisluškivanju

Region 14. dec 201519:39 > 19:42
REUTERS/Laszlo Balogh

Predsednik Vlade Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski svedočio je, kao prvi, više od tri sata pred anketnom komisijom Skupštine Makedonije koja bi trebalo da ispita političku pozadinu afere prisluškivanja.

Prema informacijama koje su izneli neki članovi komisije, atmosfera prilikom svedočenja Gruevskog je bila korektna, bez upadanja u reč.

On je nakon sednice rekao da je odgovorio na sva postavljena pitanja i da je veliki deo od pitanja i odgovora već odranije poznat javnosti, a predsednik komisije Petre Šilegov iz opozicione SDSM je izrazio čuđenje zašto je premijer insistirao da sednica bude zatvorena za javnost kad nije izneo nijedan poverljivi podatak.

Makedonski premijer je svedočio iza zatvorenih vrata na sopstveno insistiranje jer će, kako su rekli predstavnici njegove stranke u komisiji biti izneti podaci koji imaju oznaku poverljivo. Zahtev Gruevskog je, posle konsultacija, prihvatio predsednik Komisije Petre Šilegov iako se u početku protivio.

Za Šilegova svedočenje Gruevskog je bilo ”dobra politička satira“. “Danas sam došao da odgovorim na sva pitanja koje će postaviti Anketna komisija“, rekao je makedonski premijer i objasnio da je tražio da sednica bude zatvorena kako bi mogao da odgovara u mirnoj atmosferi. “Ova sednica se snima i biće objavljeni stenogrami“, dodao je Gruevski.

Rasprava o tome da li će novinari prisustvovati trajala je oko dva sata i protekla je u napetoj atmosferi. Gruevski je trebalo kao prvi da svedoči 9. decembra, ali se nije pojavio jer je tog dana bio u zvaničnoj poseti Izraelu.

Pre Gruevskog danas je pred Anketnom komisijom za skandal prisluškivanja trebalo da svedoči bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ali je komisiija u kojoj VMRO DPMNE ima polovinu članova, njihovim glasovima, odbila predlog da ona svedoči.

Jankulovska je ostavku podnela pod pritiskom javnosti nakon što je opozicija više meseci objavljivala nezakonito prisluškivane razgovore.

Opoziciona SDSM od početka godine je objavila veći broj snimaka prisluškivanih razgovora na kojima se, kako tvrdi lider te stranke Zoran Zaev, čuje kako premijer i njegovi najbliži saradnici nameštaju izbore i učestvuju u korupciji i da zloupotrebljavaju MUP, sudove i druge institucije.

Formiranje Anketne komisije i Specijalnog tužilaštva, koji treba da utvrde političku i pravnu odgovornost, deo je dogovora koji su, uz posredovanje EU i SAD, postigli lideri dve najveće makedonske i dve vodeće albanske stranke početkom juna.

Taj dogovor nazvan Pržino, kojim su predviđeni vanredni izbori za 24. april 2016, trebalo bi da pomogne u rešavanju krize u Makedoniji, koja je počela prošle godine kada je SDSM izbore proglasio nameštenim i odbio da uđe u parlament.

Cilj komisije, koja je formirana 10. novembra, jeste da utvrdi hronologiju i događaje vezane za skandal sa prisluškivanjem, da definiše političku odgovrnost u vezi prisluškivanja i sadržaja objavljivanih razgovora.

Anketna komisija bi trebalo da pripremi i Skupštini podnese izveštaj do kraja januara 2016. Sastavljena je od 18 članova, od kojih je osam iz vladajuće VMRO DPMNE, četiri je predložila opoziciona SDSM, dva su iz DUI, albanske stranke koja je u Vladi, jedan je iz DPA stranke Albanaca koja nije u Vladi i jedan je nezavistan. Predsednik Anketne komisije je Petre Šilegov iz opozicione SDSM, koja je otvorila aferu priskuškivanje.

Pored Gruevskog, pred komisijom prethodne sedmice nisu se pojavili ni ministar finansija Zoran Stavreski, bivši direktor kontraobaveštajne uprave Sašo Mijalkov i šef kabineta premijera Martin Protoger.

Kao svedoke Gruevskog, Stavreskog i Jankulovsku predložila je vladajuća stranka, a Protoger, Mijalkov i bivši ministar za saobraćaj ; i veze Mile Janakievski su na listi svedoka koju je podnela opoziciona SDSM.