Kumanovska grupa: Iskorišćeni smo za političke ciljeve

Region 11. feb 201615:57 > 18:39
Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Zaposleni u makedonskoj državnoj bezbednost bili su direktno umešani u događaje u kumanovskom Divom naselju, izjavilo je jedan od optuženih za terorizam na suđenju pripadnicima “kumanovske grupe”. To je, drugog dana suđenja pred skopskim krivičnim sudom, rekao Arsim Bajrami, policajac koji je devet meseci u pritvoru radi optužnice za terorizam.

On je negirao da je bio logistika “kumanovskoj grupi” i tvrdio da je u vreme oružanog sukoba u Kumanovu u maju prošle godine bio kod svoje kuće u mestu Vaksinci, a ne u Divom naselju u Kumanovu.

“Kada dođe vreme, optuženi će reći imena i prezimena pripadnika Uprave za bezbednost i kontrobaveštajne poslove. Ti bezbednjaci žele da samnom kao pripadnikom Ministarstva unutrašnjih poslova pokriju svoje igre. Žele da tvrde da sam ja pomagao ovu grupu”, rekao je Bajrami.

Oko zgrade Vrhovnog suda u Skoplju, u kojem se zbog većeg prostroa održava suđenje za terorizam grupi od 29 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao „kumanovska grupa” bile su pojačane mere bezbednosti, a to mesto su nadletali policijski helikopteri.

Nusuf Bekiri, koji prema optužnici važi za logostiku grupe u Kumanovu, rekao je da im je jedan od vođa, ubijeni Mirsad Ndrecaj, dao zadatak da budu u Divom naselju, ali samo kao figure i da kada im se policija približi pucaju samo u vazduh.

„Mi smo iskorišćeni. Beg Rizaj i Mirsad Ndrecaj rekli su nam da smo mi u Kumanovu figure i ako dođe policija da ne napadamo, već da pucamo u vazduh“, rekao je optuženi Nasuf Zekiri u nastavku suđenja pred Osnovnim sudom u Skoplju.

Optuženi Valdete Zekaj kaže da se reč „terorizam“ koristi kako bi se prikrila istina.

Optuženi Rufki Dogani je na suđenju rekao da mozgovi operacije u Kumanovu, Mirsad Ndrecaj i Beg Rizaj, nisu ubijeni tokom oružanog sukoba policije i “kumanovske grupe” kao što tvrdi Tužilaštvo, već da su likvidirani kad su se predali policiji na drugom mestu.

Optuženi pripadnici “kumanovske grupe” su i danas, drugog dana suđenja, odbacili da su teroristi, za šta ih tereti optužnica i istakli da iza kumanovskog događaja stoje političke igre.

Prema optužnici, “kumanovska grupa” je napala policijsku karaulu u Gošincu 21 aprila, kako bi došla do oružja kojima raspolažu makedonske policijske snage.

Kao odgovor na taj napad makedonske policija je 9. maja u Kumanovu poslala specijalne jedinice da provere informacije obaveštajne službe.

Kada se policija približila “Divom naselju” optuženi su bacili ručnu bombu, a nakon toga su počeli pucati na policiju. Iz automatskog oružja i snajpera.

Oružani sukob policije i “kumanovske grupe” je trajao ceo dan.