Nastavljeno suđenje Naseru Oriću

Region 05. apr 201613:16 > 19:30
N1

Na današnjem suđenju bošnjačkom ratnom komandantu Srebrenice, Naseru Oriću, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Vidoje Ilić i Milan Jeremić svedočili su da su 12. jula 1992. godine u selu Zalazje, iz kuće u kojoj su se krili, čuli da je među zarobljenicima bio Slobodan Ilić, za čije se ubistvo tereti Orić.

Kako su preneli mediji, oba svedoka Tužilaštva BiH su navela da su tog dana poslednji put videli Ilića.  Oni su ispričali da je napad pripadnika Armije BiH na selo Zalazje počeo oko 9.30 sati, da je bio žestok, da je pružan otpor, ali da su se kasnije povukli u potkrovlje kuće u blizini groblja, u kojoj je bilo ukupno šest pripadnika srpske vojske i da nisu više pucali. 

Vidoje Ilić je rekao da je Orić megafonom pozvao svoje vojnike da povedu zarobljenike i da zapale selo, a u svaku kuću je ubačena po jedna plinska boca. Ilić i svedok Milan Jeremić kazali su da je zapaljena i kuća u kojoj su oni bili, i da su je napustili uveče. 

S obzirom na to da je Ilić u izjavi datoj 2005. godine u Policijskoj stanici Srebrenica rekao da, dok je bio u Zalazju, nije video ni čuo da je neko zarobljen, on je danas odgovorio da je istina ono što je danas rekao, a da 2005. godine nije rekao sve, jer se plašio. 

Svedok Jeremić danas je ispričao da je, dok se krio u potkrovlju, čuo Orića kako govori „ovde komadant Orić, Srbi predajte se, nemate šanse da se izvučete“, te da je čuo da se iz druge kuće predalo nekoliko njih.

„Predali su se braća Simić, Mijo Rakić, Slobodan Ilić, Dragomir Vujadinović. Isti glas preko megafona je rekao da se zarobljenici ne diraju, da će im biti suđeno u Srebrenici. Data je komanda da se popale kuće“, dodao je Jeremić. 

Pored ubistva Ilića, Orić i Muhić se terete za ubistva Mitra Savića u selu Kunjerac i Milutina Miloševića u selu Lolići. Nastavak suđenja je zakazan za 19. april. 

Više detalja donosi reporter N1 televizije Edib Bajrović.