Incko: Šešelju je zabranjen ulazak u BiH od 1998. godine

Region 05. apr 201620:57 > 21:00
N1

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je večeras da postoji odluka iz 1998. godine tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, kojom se lideru Srpske radikalne stranke u Srbiji Vojislavu Šešelju zabranjuje ulazak u BiH, ali da mu ne može biti zabranjen ulazak u BiH ako poseduje i državljanstvo BIH.

„Postoji odluka iz 1998. godine tadašnjeg visokog predstavnika Vestendorpa, kojim se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH. Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik (Pedi) Ešdaun i ona je još na snazi“, rekao je Incko za sarajevske Vijesti.ba.

On je podsetio i na odluku o evropskim ljudskim pravima, koja kaže da se nekome ne može zabraniti ulazak u svoju zemlju, u zemlju čije državljanstvo ima. „Ministarstvo bezbednosti BiH treba da utvrdi da li je Šešelj državljanin BiH. Ako jeste, on ima pravo da uđe u BiH, u suprotnom, odluka o zabrani ulaska je na snazi“, naveo je Incko.

Šešelj je najavio da odmah nakon izbora koji se u Srbiji održavaju 24. aprila, namerava da poseti Republiku Srpsku (RS), a početkom maja bi došao i u Sarajevo.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u ponedeljak da Šešelj, kao slobodan čovek, ima pravo da dođe u RS.

Šešelj je u ponedeljak Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu podneo zahtev za izdavanje pasoša, najavivši da namerava da već pre izbora poseti Zagreb, iako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske 31. marta zabranilo ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka, rečeno je tada agenciji Beta u hrvatskoj policiji.