Crna Gora proverava navode iz Panamskih dokumenata

Region 06. apr 201616:42 > 16:43
N1

Crnogorski državni tužilac Ivica Stanković zatražio je proveru informacija o eventualnoj umešanosti kompanija i osoba iz Crne Gore u svetski poreski skandal poznat kao "Panamska dokumenta", potvrđeno je iz Tužilaštva.

Uprava za sprečavanje pranja novca Crne Gore u prethodnom periodu nije došla do informacija koje se dovode u vezu sa aferom, niti je o tome obaveštena posredstvom međunarodne razmene, saopšteno je iz Uprave.

U dokumentima koji su u medije procureli iz panamske advokatske firme i koji otkrivaju kako svetski diktatori, poslovni tajkuni i kriminalci koriste ofšor kompanije za skrivanje bogatstva, utaju poreza i prevaru, pominje se najmanje 13 kompanija iz Crne Gore povezanih s ofšor destinacijama, navode se i dva klijenta, dva krajnja korisnika, kao i 16 akcionara.

Prema pisanju pojedinih podgoričkih medija dugogodišnji savetnik crnogorske Vlade za strateške privatizacije Mark Harison predstavnik je panamske advokatske firme Mosak Fonseka iz koje su procurele informacije o utaji poreza.

Britanski advokat Harison je u drugoj polovini devedesetih savetovao crnogorsku vladu oko privatizacije nekada nacionalne naftne kompanije Jugopetrol, a dovođen je u vezu sa aferom oko privatizacije Telekoma.

U obe privatizacije iznete su ozbiljne sumnje o korupciji i poslovima štetnim po državu. Harison je u Crnoj Gori blisko sarađivao s Veselinom Vukotićem, tada u vladi zaduženim za privatizaciju.

Mediji su ranije objavili da je aktuleni savetnik crnogorskog premijera Vojin Vlahović „krajnji korisnik“ jedne od kompanija iz Paname, ali je on to demantovao.

Crnogorski tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić, po pisanju medija, pre izbijanja svetskog poreskog skandala, naložio je da se ispitaju sumnje da je prilikom privatizacije dva crnogorska hotela, Avale i Bjanke, investiran novac sumnjivog porekla preko firmi iz Paname.