Bura oko komemoracije u Jasenovcu se ne stišava

Region 11. apr 201620:17 > 20:22
Izvor: N1

Pokušaj smirivanja skandala u vezi sa bojkotom komemoracije stradalima u Jasenovcu nije uspeo. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osudila je NDH ali nije uspela u pokušaju da predstavnike Srba i Jevreja uveri u iskrenost svojih namera.

Posebni izaslanik za pitanja holokausta Stejt departmenta gotovo sat vremena je razgovarao s predsednicom Hrvatske o konfiskovanoj jevrejskoj imovini, edukaciji o Holokaustu, odavanju poštovanja žrtvama. Nakon sastanka, predsednica je bila zabrinuta.

U izjavi koja prvo nije bila planirana naglašava: „Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim“.

Odmah nakon ove izjave u njenu kancelariju stižu oni koji su najavili bojkot zvanične komemoracije u Jasenovcu 22. aprila, no nakon sastanka – dogovora nema.

„Da, definitivno – Jevrejska opšina ide na komemoraciju 15. aprila koja je u 10 sati“, kaže koordinator jevrejskih opština Ognjen Kraus.

Ni Srpsko narodno vijeće neće na zvaničnu komemoraciju. Kažu izostanak reakcija na ustaška skandiranja na stadionima i ulicama samo su deo problema.

„Organizovati filmove koji na nivou falsifikata i laži govore o bolnoj temi – i da onda ministar o tome govori da je to doprinos raspravi i istini – to ne samo da je zabrinjavajuće, nego je zvono za uzbunu“, naglasio je predsednik SNV Milorad Pupovac.

U bojkotu ostaje i Savez antifašističkih boraca – oni će u Jasenovac 24. aprila, na službeni program ne žele zbog revidiranja istorije.

„Dakle nereagovanje ohrabruje sve te snage da idu dalje i kroz to se hrvatska gura u desno“, ocenjuje Franjo Habulin iz tog saveza.

Nakon svega ostaju tri komemoracije jednog velikog zločina.

Detaljnije u prilogu Antonija Zavade: