Vrhunac krize vlasti u Hrvatskoj

Region 07. jun 201619:08 > 19:13
N1

Najveća vladajuća stranka - HDZ, traži opoziv premijera Tihomira Oreškovića. On ne pristaje na ostavku, čeka glasanje u Saboru, i traži da se HDZ reši lidera Tomislava Karamarka kog je nazvao najvećim teretom ove Vlade. Šef opozicije, i bivši premijer Zoran Milanović traži izbore, i to već u julu.

S ministrima HDZ-a iza leđa, Tomislav Karamarko objavio je da kreće u rušenje Vlade.

„Hrvatska demokratska zajednica danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića“, rekao je Karamarko.

Prvi potpredsednik Vlade i predsednik HDZ-a je na pitanja novinara da li „postoje ruke za rušenje Vlade“ rekao da – postoje.

Dok je Karmarko govorio, predstavici HDZ-a već su u Saboru prikupljali jednu petinu potpisa potrebnih da uvrste tu tačku već danas u saborsku proceduru.

Orešković je u izjavi novinarima rekao da je „ovo bitka za Hrvatsku“ i naglasio da poštuje HDZ kao stranku.

„Tomislav Karamarko je ogroman teret za ovu vladu čak i za HDZ, i uveren sam da će HDZ doneti ispravnu odluku na kraju dana“, rekao je Orešković.

Orešković je iz vlade otišao na sastanak s predstavnicima Mosta. A osim na domaćem planu, Orešković lobira i na međunarodnom.

Dok padaju glave, SDP još ne otkriva strategiju – samo cilj – novi izbori već sredinom jula.

Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da se ta stranka zalaže za raspuštanje Sabora što pre i izbore pre leta.

Milanović je, na vanrednoj konferenciji za novinare posle odluke Hrvatske demokratske zajednice da izglasa nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, rekao da SDP još nije doneo odluku kako će se postaviti prema toj inicijativi kako bi se ostavrio cilj – vanredni izbori.

Predsedica Hrvatske ne otkriva kom rešenju naginje.

„Potreban nam je sveobuhvatan pristup reformama koji su pred nama, potrebno nam je odustajanje od politizovanja brzih rešenja radi političkih bodova. Potrebno nam je zajedništvo političko zajedništvo“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.