Novi zakon: Državljani BiH nemaju pravo na azil u Nemačkoj

Region 03. dec 201412:38 > 12:59
Izvor: N1

Zahtevi državljana Bosne i Hercegovine za azil u Nemačkoj će ubuduće biti odbijeni kao "očigledno neosnovani“.

U Nemačkoj je naime, 6. novembra stupio na snagu „Zakon o uvrštavanju drugih država kao sigurnih države porekla i za lakši pristup tržištu rada za tražitelje azila i strance sa ograničenim boravkom“.

Stoga će, između ostalog, i Bosna i Hercegovina po pitanju prava na azil biti uvrštena u kategoriju kao „sigurna država porekla“, pošto u Bosni i Hercegovini nema pretnje od državnog progona, saopšteno je iz Ambasade Nemačke u Bosni i Hercegovini.  

Time će se postupak obrade zahteva za azil znatno ubrzati. Pretpostavku da je zahtev „očito neosnovan“, podnosilac zahteva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju preti državni progon.

Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnosioce zahteva za azil i strance sa ograničenim boravkom (Duldung) u Nemačkoj: oni ubuduće smeju načelno da radei već posle tri meseca – do sada je to bilo tek nakon devet meseci.

Interesantno je da čak 95 posto od ukupnog broja azilanata iz Bosne i Hercegovine kojih je samo ove godine bilo 4.000 otpada na one koji su takve zahteve podnosili u Nemačkoj, te manji broj onih koji azil traže u Švedskoj.