Saradnja u regionu ključna u procesuiranju ratnih zločina

Region 03. dec 201414:40 > 14:48
Izvor: Freeimages/creationc

Saradnja ostaje ključna u procesuiranju ratnih zločina, glavna je ocena regionalne konferencije tužilaca Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ''Palićki proces - regionalna saradnja, dostignuća i obaveze, deset godina kasnije'', koja je održana na Paliću.

Regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina u uzlaznom nivou je neophodan uslov efikasnog progona osumnjičenih za ratne zločine, zaključili su tužioci, navodi se u saopštenju. Naročito je naglašen značaj potpisanih akata o međusobnoj saradnji, koji omogućavaju bržu i efikasniju razmenu podataka i dokaza.

Učesnici su se saglasili da će nastaviti da preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde i sprečila nekažnjivost, bez obzira na nacionalnu pripadnost počinilaca i žrtava.

U zaključcima Konferencije posebno se ističe da će tužilaštva nastaviti da postupaju u skladu sa Ustavom, zakonom i potvrđenim međunarodnim ugovorima i da neće dozvoliti pritiske na samostalnost. Učesnici konferencije istakli su nužnost strateškog pristupa u radu svih tužilaštava u regionu, s obzirom na brojnost i složenost predmeta ratnih zločina.

Po ugledu na dobru praksu projekta „Oficiri za vezu” u Haškom tribunalu, predstavljen je projekat „Regionalni oficiri za vezu” kao vid unapređenja saradnje, ali i jačanja kapaciteta nacionalnih tužilaštava.

Pored tužilaca koji postupaju u predmetima ratnih zločina iz regiona, konferenciji su prisustvovali tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Hasan Bubakar Džalou, Robert Rid, šef operacija u Tužilaštvu Haškog tribunala, sudije, pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina i Jedinice za zaštitu svedoka pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, predstavnici Delegacije EU u Beogradu, Misije OEBS-a, kao i predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji.