Trajkovski i saradnici bili mrtvi pre pada aviona?

Region 05. dec 201413:38 > 13:42
Izvor: EPA

Nacrt izveštaja o avionskoj nesreći, u kojoj je pre skoro 11 godina poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski, spreman je, a nezvanično se saznaje da su putnici u avionu bili mrtvi i pre njegovog pada.

Po tim informacijama, osmoro ljudi koliko ih je bilo u avionu, stradalo je od eksplozije, koja je izazvala požar, i dovela do smrtonosnih opekotina i gušenja.

Jedan od dvojice odgovornih za bezbednost Trajkovskog, nakon eksplozije, ispao je iz aviona i poginuo od posledica pada, pokazuje izvestaj, o kojem, pozivajući se na nezvanične podatke, pišu makedonski mediji.

Nacrt izveštaja o nesreći makedonskim vlastima predao je predsednik međunarodne komisije Omer Kulić, a taj dokument biće dostupan javnosti za 20 dana. Biće prikazan snimak kompletnog leta, sa autentičnim razgovorima iz pilotske kabine.

Komisija je radila u nekoliko grupa, rekao je Kulić, dodajući da je dato mišljenje o tome da li su poštovane određene procedure i standardi.

Neki delovi aviona bili su veštačeni u istraživačkom centru u Nemačkoj, a isti tip aviona u kojem je poginuo Trajkovski iznajmljen je od Beograda da potvrdi neke od nalaza Komisije.

Prva istraga utvrdila je da se avion srušio zbog propusta posade, prilikom sletanja na Aerodrom Mostar, koji je bio pod gustom maglom.

Boris Trajkovski poginuo je 26. februara 2004. godine kada se vladin avion kojim je putovao na Međunarodnu konferenciju za investiranje u BiH, srušio kod Mostara.