Mogerini i Han: Potrebni konkretni koraci BiH na putu ka EU

Region 05. dec 201416:24 > 23:15
Izvor: ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han izjavili su danas u Sarajevu da je vreme da se predstavnici BiH i EU približe jedni drugima i da je potrebno pokrenuti novu fazu približavanja BIH Uniji.

Nakon održanih sastanaka sa zvaničnicima BiH u Sarajevu, Mogerini je novinarima rekla da je stekla utisak da „postoji značajna politička volja u okviru institucija i stranačkih lidera da se ispune očekivanja Evropske unije od BiH“.

„Za BiH nema spuštanja kriterijuma u EU integracijama. Uslovi su isti za sve države“, rekla je Mogerini i dodala da EU samo može unaprediti pristup pitanjima kao što su socijalne i ekonomske reforme.

Istakla je da EU očekuje konkretne korake od političara u BIH i da je cilj današnje posete evropskih zvaničnika da iskažu posvećenost Evropske unije BiH i podrže nparedak te zemlje na putu ka EU.

Han je rekao da treba iskoristiti podsticaj određenih zemalja članica EU za drugačiji pristup BiH, te da treba poštovati i mišljenje građana BIH koji u većini smatraju da BiH treba da bude deo Evropske unije.

Istakao je da je BiH potrebna „snažna država koja može zastupati interese građana“ i da „EU zahteva da BiH govori jedinstvenim glasom“.

Evropski komesar je podsetio i da je u budžetu EU za BiH bilo 80 miliona eura, ali da je BiH iskorsitila samo polovinu jer se domaći političari nisu mogli usaglasiti kako da utroše sredstva.

Evropski zvaničnici održali su danas u Sarajevu niz sastanaka sa zvaničnicima BiH, pored ostalih sa članovima Predsedništva BiH, liderima političkih stranaka u BiH, ministrom spoljnih poslova Zlatkom Lagumdzijom i predsedavajućim Veća ministara.