Samo četiri kandidata u trci za predsednika Hrvatske

Region 08. dec 201413:15 > 13:17
Izvor: N1

Državna izborna komisija (DIP) potvrdila je danas četiri kandidata za predsedničke izbore 28. decembra, među kojima aktuelnog predsednika Ivu Jospovića ispred vladajuće koalicije levog centra i Kolindu Grabar Kitarović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Kandidati su još i bivši funkcioner HDZ Milan Kujundžić i kandidat organizacije živi zid, koja sprečava nasilne deložacije, Ivan Vilibor Sinčić.

Kandidovala su se još trojica kandidata, ali oni nisu prikupili potrebnih 10.000 potpisa podrške. Uoči isticanja roka za predaju potpisa, od kandidature su odustala još dva kandidata.

Zvanična kampanja počinje u ponoć, a trajaće do izborne tišine, 26.decembra.

Manje kandidata u trci za predsednika bilo je samo 1997. godine, kada ihje bilo troje.

Na poslednjim predsedničkim izborima bilo je 12 kandidata, a aktuelni predsednik Ivo Josipović je kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) pobedio u drugom krugu nezavisnog kandidata Milana Bandića, bivšeg SDP-ovca.

Izbori su zakazani za 28. decembra ove godine, a drugi krug izbora, ako do njega dođe, biće 11. januara.

Josipović i Grabar Kitarović su najozbiljniji kandidati za predsednika Hrvatske. Prema svim istraživanjima javnog mnenja, izgledan je drugi izborni krug u kojem Josipović ima značajnu prednost za novi petogodišnji mandat.

Poslednje istraživanje pokazuje da bi u Josipovioć u prvom krugu osvojio 42,3 odsto glasova, Grabar Kitarović 28,3 odsto, a Milan Kujundžić 11,2 odsto.