Josipović predstavio izborni program: Nudim ozbiljne promene

Region 08. dec 201412:07
Izvor: Goran Mehkek / CROPIX

Nudim ozbiljne promene, reforme i rešenja, poručio je u ponedjeljak Ivo Josipović, na početku predstavljanja svog izbornog programa u punoj dvorani zagrebačkog Doma hrvatskih likovnih umetnika, kojim traži poverenje birača za novi mandat predsednika Republike.

Josipović je program predstavio pod geslom „To je pravi put“, a temelji se na konceptu ustavnih promena, odnosno „stvaranju novog društvenog ugovora uobličenog u novom Ustavu Druge Republike“.

PROČITAJTE I:

 Josipović u svojim istupima naglašava da do privrednog oporavka teško može doći bez strukturnih reformi kroz reforme upravljanja državom, njenom administracijom i upravom, zalaže se za decentralizaciju zemlje te promoviše novu energetsku ulogu i snažan potencijal Hrvatske.

Novim bi se Ustavom, pored ostalog, odredio novi teritorijalni sastav države koji bi se temeljio na regionalizaciji i snažnoj decentralizaciji, unele bi se promene u demokratskom sastavu, odnosno u izborno zakonodavstvo te uređenje referenduma, ojačala bi se odgovornost državnih službenika za obavljanje dužnosti, preciznije uredio odnos među državnim telima. Utvrdila bi se i obaveza zaštite prirodne sredine i održivog razvoja kao temelja politike razvoja Hrvatske.

Josipović, aktuelni hrvatski predsednik, ustavne promene smatra nužnim jer bi se njima, tvrdi, omogućio dalji demokratski razvoj i privredne reforme države.

Na predstavljanju se se okupili brojni predstavnici političkog, privrednog i društvenog života, a među njima predsednik Sabora Josip Leko te čelnici stranaka koje podržavaju Josipovićevu kandidaturu – HNS-a Vesna Pusić, ORaH-a Mirela Holy, Hrvatskih laburista Nansi Tireli, Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić.

Više informacija na hr.n1info.com

Izvor: CROPIX/Goran Mehkek
Izvor: CROPIX/Goran Mehkek
Izvor: CROPIX/Goran Mehkek
Izvor: CROPIX/Goran Mehkek
Izvor: CROPIX/Goran Mehkek
Izvor: CROPIX/Goran Mehkek