Orepić: Kad se obrišu lažna prebivališta, neće biti ćirilice

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar unutrašnjih poslova tehničke Vlade Hrvatske Vlaho Orepić kaže da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu. Stefanović: oni ne razumeju. Orepić: Stefanović sklon skandaloznim izjavama.

„Svedoci ste da me poslednjih desetak dana samozvana desnica optužuje da brišemo s popisa ljude iz Imotskog, Vrgorca, dakle u područjima gde je glasačko telo HDZ-a. Niko ne želi da kaže istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulisala je s nelegalnim prebivalištima“, izjavio je Orepić za Večernji list. 

Opširnije čitajte na hr.n1info.com

Stefanović: Hrvatsko rukovodstvo ne razume evropske vrednosti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ubrzo se oglasio pisanom izjavom u kojoj je naveo da je izjava Orepića skandalozna, i da hrvatski ministar “na svaki način pokušava da uskrati pravo na jezik i pismo čak i malom broju Srba koje još nisu proterali iz Hrvatske”.

Želja da se pronađe bilo kakvo uporište, bez obzira koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zagarantovana ljudska prava, pravo na jezik i pismo i život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razume šta su evropske vrednosti. Očigledno ne razumeju ni šta je borba za jednakost i vladavinu prava i kako se na najbolji način pokazuje da ne podržavate fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame“, poručio je Stefanović.

Reagujući na izjavu Stefanovića, Orepić je kazao da ne zna tačno šta je Stefanović rekao: „Ne znam, nisam čuo gospodina. On je sklon skandaloznim izjavama“, kazao je Orepić.