SDA očekuje reakciju međunarodne zajednice o referendumu

Region 30. avg 201623:00 > 23:00
REUTERS/Ruben Sprich

Stranka demokratske akcije (SDA) očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju na najavljeni referendum u Republici Srpskoj o Danu republike, zakazan za 25. septembar.

U saopštenju SDA se navodi da je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u BIH (PIK) danas „ispravno konstatovao stanje u vezi sa antidejtonskim i antiustavnim referendumom u RS“.

SDA ukazuje da je, međutim, „izostala konkretna odluka, odnosno poništenje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma, suspenzija svih do sada preduzetih aktivnosti za njegovo sprovođenje i sankcionisanje odgovornih“.

„U trenutku kada se odlukom o sprovođenju referenduma, BiH vodi u stanje destabilizacije, nije dovoljno samo konstatovati stvari, već je nužno odlučno delovati“, smatra SDA.

U toj stranici čiji je lider predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, očekuju da OHR treba da, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, poništi odluku Parlamenta RS o referendumu i da kazni odgovorne za donošenje te odluke.

„Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko delovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu“, naglašeno je u saopštenju.

PIK je danas pozvao je danas vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.