Dodik za N1: Nema zabrane koja bi mogla da spreči referendum

sc

Milorad Dodik, predsednik RS, rekao je za N1 da će referendum biti održan i da nema zabrane koja bi to mogla da spreči.

Referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, postao je centralna regionalna tema. Posle poziva Veća za implementaciju mira u BiH – da Republika Srpska ne održi referendum, uz izdvojeno mišljenje Rusije, na potezu je Banjaluka.

 Situacija se pažljivo razmatra i u Srbiji – predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sastaće se u četvrtak s najvišim zvaničnicima iz Republike Srpske u Beogradu, a premijer Vučić razgovaraće, takođe u Beogradu, s hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Uoči sastanka, Dodik za N1 kaže da će referendum biti održan. On je rekao da već dugo vremena PIK deluje na strani bošnjačkih interesa. On je naveo da će deo puta Banjaluka – Doboj zvati 9. januar.

U ekskluzivnom intervju za N1 televiziju, predsednik Republike Srpske je, između ostalog, kazao da je moguće da tri konstitutivna naroda u BiH krenu od nule.

„Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema“, izjavio je.

Na pitanje da li Republika Srpska može biti zadovoljna ishodom sednice PIK-a, odgovorio je:

“U suštini njihovo mišljenje odražava političke podrške kriminalu koje su činili Visoki predstavnici, od prvog do danas. To je urađeno ad hoc. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovde“.

Oni su mogli samo sublimirati izjave Bakira Izetbegovića, PIK deluje u funkciji provođenja bošnjačke politike, rekao je o izjavi u vezi sa referendumom.

„Nakon referenduma ćemo ući u Parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIK hteo koristiti sednicu da smiri situaciju, to je trebalo raditi pre donošenja odluke Ustavnog suda RS. Pisaće ‘9. januar Dan državnosti Republike Srpske’. Meni se svideo predlog Mladena Ivanića“, rekao je Dodik.

Na konstataciju da se govori da iza svega stoji dogovor Bakira Izetbegovića i njega u predizborne svrhe, Dodik odgovara da su to spekulati koji sede u Sarajevu i izmišljaju stvari.“Sreli smo se samo oko mehanizma koordinacije. Sarajevski đilkoši uvek nesto nađu da pričaju“.

Dodik je kazao da političari u RS-u pokazuju da nisu otuđena politička elita, kako ih nazivaju i da će dokazati da nisu otuđeni, već da su elita koja pita narod..

„Pitaćemo narod o 9. januaru i otići u Parlament. Imamo praznik Hrvata, Sv. Stefana 26. pa niko nije ukinuo taj praznik koji je zvaničan u nekom Kantonu. Imamo islamske praznike koji nisu problem. Samo je problem priča o RS. Šta je s nama na nivou BiH? 1. mart ne slavi niti jedan Srbin, a tu niko ne priča o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji…“, dodaje.

Naveo je da je 25. septembra referendum i da nema odgađanja: „Ako nam ne daju spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba brinuti o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan.“

U zajedničkoj odluci PIK-a kaže se da najavljeni referendum ugrožava mir u BiH.

„PIK nije morao ni zasedati, jer je to sve Bakir rekao. Nema ugrožavanja Bošnjaka. Oni su zastupljeni na svim mestima u RS-u kako je predviđeno Ustavom. Potpredsednik RS-a je Bošnjak koji nesmetano orgija po medijima. Nema kompromisa i objektivnosti jer neko misli da bismo trebali prihvatiti zakon Bakira Izetbegovića. Na čemu da pravimo kompromise?“ upitao je.

Dodik je naglasio da je referendumom data mogućnost i da Bošnjaci kažu svoj stav.

„Niko ih ne prisiljava ni da izađu ni da ne izađu. Ako ko ugrožava Bošnjake u RS-u, onda ih ugrožava Sarajevo koje ih koristi kao monetu za potkusurivanje. Očito da treba nazvati Ambasadu SAD-a ili Velike Britanije da kažu šta treba izjaviti, pa da bude korektno. Ja govorim ono što izražava stav javnog mjenja u RS-u“, zaključio je.

O referendumu za otcepljenje: „Videćemo 2017. da li je bilo pomaka“

Mnogi govore da je referendum o Danu RS-a probni balon za raspisivanje referendum o otcepljenju Republike Srpske iz BiH. To piše i u deklaraciji SNSD-a.

„Referendum o otcepljenju je stav partije da to kao incijativu nekada pokrenemo. Kada dođe to vreme 2017. godine videćemo da je li bilo pomaka za RS u BiH ili nije, a očigledno da nije. Iduća godina je godina referenduma po Evropi, pa zašto i mi ne bi imali?“, izjavio je Dodik.

Šta kažu u Srbiji?

Srbija je garant i oslonac Republici Srpskoj – to kaže potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ne precizirajući koji će biti dalji koraci Beograda.

„Stabilnost nije ugrožena, naravno da smo zabrinuti zbog svega što se dešava i zbog toga i jeste bio sastanak. Ali predsednik i premijer će sutra razgovarati sa ovim ljudima, sa predstavnicima različitih institucija, želimo da pokažemo da želimo da imamo aktivnu ulogu u tome, da održimo stabilnost koju imamo“, kaže Stefanović.

A dok se čeka modalitet te „aktivne uloge“, Vladi i predsedniku stižu saveti sa svih strana. Tako lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je olaganje referenduma jedino rešenje.

„To, ponavljam, nikakav poraz ne bi bio, ni Republike Srpske, ni Srbije, to bi bio jedan razuman gest nakon gotovo godinu dana iracionalne politike, iracionalnih poteza praktično dok je BiH u ozbiljnim problemima, da se dodatno zaoštre odnosi“, navodi Jovanović.

Sa druge strane, Dveri pružaju punu podršku referendumu i traže da ga vlasti u Srbiji javno podrže.

„Jasno je šta se krije iza ovog plana – nije ovo borba protiv referenduma, ovo je borba protiv Republike Srpske. Dakle, sada su Vučić i Nikolić na ispitu – da li će stati na stranu svog naroda i RS ili će stati na stranu interesa međunarodnih faktora koji žele ukidanje RS“, kaže lider Dveri, Boško Obradović.

Prva reakcija Milorada Dodika nakon što je Savet za primenu mira u BiH pozvao RS da ne održi referendum bila je da mu „u danu, u kojem je dobio unuku ne pada na pamet da se bavi PIK-om i njihovim saopštenjima“. To, kaže Meho Omerović, „govori o odnosu“.

„Kada se pod okriljem noći, na najhitniji mogući način rukovodstvo Srbije sastaje zbog tako važnog pitanja, a Dodika baš briga, to pokazuje njegov odnos prema narodu kojem pripada, ali i prema Srbiji iza koje se toliko često znao zaklanjati“, ocenjuje Meho Omerović, predsednik odbora za ljudska i manjinska prava.

Referendum ostatku BiH jeste trn u oku, smatra Mihailo Crnobrnja, ali se mora ići u pravcu smirivanja tenzija.

„Rešenje je da se uz pomoć međunarodne zajednice proveri raspoloženje srpskog naroda na prihvatljiv metod, oni u principu na to imaju pravo, to Dejtonski sporazum ne zabranjuje, a da se ne iritiraju druga dva naroda u BiH“, podvlači Mihailo Crnobrnja iz Evropskog pokreta u Srbiji.

A da li će referendum ostati tačka sporenja – u ovom slučaju zavisi od sve tri strane.

Da li će premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić poslušati liberalne, desne ili neke druge stavove – biće poznato nakon sastanka sa predstavnicima Srba u BiH koji se održava u četvrtak.

Detaljnije u prilogu Jovane Štetin: