Advokati Milorada Dodika traže odlaganje saslušanja

Region 30. sep 201612:21 > 21:26
Tanjug/Dragan Kujundžić

Advokatski tim Milorada Dodika od Tužilaštva BiH zatražio je da se odloži saslušanje predsednika RS, na koje je pozvan zbog organizovanja referenduma o Danu Republike, prenose "Nezavisne novine" iz Banjaluke.

Advokat Goran Bubić kazao je da je odlaganje zatraženo iz poznatih razloga koje je Dodik već izneo u javnost. Dodao je da ni njima odgovor iz Tužilaštva na ovaj zahtev nije poznat.

„Ne znam šta će dalje uraditi Tužilaštvo“, rekao je Bubić.

Iz Tužilaštva BiH odbili su juče da otkriju kakav će njihov odgovor biti na ovaj zahtev. Komentar nisu imali ni na zahtev za odlaganje saslušanja, a ni na najavljene proteste 3. oktobra ispred ove institucije. Dodik je juče nakon sednica Predsjedništva i Glavnog odbora SNSD-a ponovio da će se na poziv Tužilaštva BiH odazvati, ali da ne želi da ide u Sarajevo, i izrazio je spremnost da se obrati putem video-linka ili sa bilo koje lokacije u RS.

On je rekao da su odlučni da 9. januar zadrže kao praznik RS u skladu sa, kako je rekao, suverenom voljom naroda izraženom na referendumu. Indirektno je stavio do znanja da će u budućnosti biti još referenduma koji bi bili organizovani na elektronski način.

Predviđeno je i ažuriranje i formiranje biračkog spiska u institucijama RS, a ne u CIK-u, a mogli bi se izjašnjavati oni građani koji imaju prebivalište i boravište u RS do šest meseci pre organizovanja referenduma.

Rekao je da će uskoro RS podneti apelaciju Ustavnom Sudu BiH oko svih zakona usvojenih u Federaciji BiH zbog činjenice da Dom naroda Federacije nije popunjen na ustavan način sa Srbima, pa je najavio i apelaciju o 1. martu, kao Danu državnosti BiH.

„Ovo što je uradio Bakir Izetbegović će mu se obiti kao bumerang o glavu“, poručio je Dodik i dodao da je tokom pregovaranja o mehanizmu koordinacije od Izetbegovića RS dobila ustupke kakve nije mogla ni da sanja.

Dodik je pojasnio da se ustupci odnose na činjenicu da bez predstavnika Vlade RS nijedna odluka u sklopu mehanizma neće moći da bude donesena. Dodao je da će uskoro biti usvojen pravilnik koji će definisati ko je nadležan da predstavlja RS na pregovorima i razgovorima.

U međuvremenu, MUP Kantona Sarajevo odbio je zahtev Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS za odobrenje održavanja protesta pred zgradom Tužilaštva BiH 3. oktobra, a zbog poziva na saslušanje Dodika, jer je prijava nepotpuna i neblagovremena.

„Organizatorima je poručeno da se moraju obratiti Tužilaštvu BiH za korišćenje parkinga jer je to njihov prostor“, navode iz MUP-a.