Bosić: Povlačim se sa čela SDS zbog loših izbornih rezultata

Region 23. okt 201615:38 > 15:39
N1

Dosadašji predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da se posle 10 godina na toj funkciji povukao kako bi stranci otvorio novi politički prostor za neophodne promene i pripreme za opšte izbore 2018.

U svom obraćanju na vanrednoj Skupštini SDS-a u Banjaluci, Bosić je rekao da „nije bilo nikakvog puča“ u stranci, kako se spekulisalo u javnosti, već da se sa čela stranke povlači zbog loših izbornih rezultata na lokalnim izborima održanim 2. oktobra.

„To nije odluka doneta u afektu, već plod promišljanja šta je najbolje uraditi za SDS u ovom trenutku. Ne radi se ni o kakvom puču u stranci, nego o mojoj samostalnoj odluci preuzimanja odgovornosti“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, na loš izborni rezultat SDS-a, između ostalog su uticale „političke manipulacije i dizanja nacionalnih tenzija“.

„Tu igru su odigrali (bošnjački član Predsedništva BiH) Bakir Izetbegović i (predsednik RS) Milorad Dodik, uz pomoć Ustavnog suda BiH, Tužilaštva i odluka koje su dovele do toga da glavna tema kampanje ne budu pitanja lokalnih zajednica i problemi građana u njima“, ocenio je Bosić.

Umesto toga, dodao je, glavna tema ove kampanje je bila Dan Republike Srpske i referendum o njemu, koji je održan sedam dana pre izbora.

„Klasična politička manipulacija, uz učešće i faktora izvan Republike Srpske i BiH“, naveo je Bosić.

S druge strane, kako je kazao, SDS nije vodio populističku politiku, već se bavio osnovnim životnim temama – ekonomijom, nezaposlenošću i potrebom za vođenje borbe protiv korupcije i kriminala, za koje je ocenio da su najveća pretnja opstanku Republike Srpske.

„Na slab rezultat je između ostalog uticalo i to što su izostali obećani rezultati upravo na polju borbe protiv korupcije“, naglasio je Bosić.

On smatra da današnja vanredna izborna Skupština predstavlja „novi početak SDS-a“, upozorivši da „razni spavači pokušavaju da destabilizuju stranku“.

„Bio sam ubeđen, a i danas sam, da ako unište SDS ni Republika Srpska neće imati svetlu budućnost“, naglasio je Bosić.

Na vanrednoj Skupštini SDS-a danas će biti izabran novi predsednik stranke, a kandidat Predsedništva i Glavnog odbora stranke je Vukota Govedarica.

Govedarica je jedan od potpredsednika SDS-a i šef je poslaničkog Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS.