UN: Ubijena maloletna Bosanka koja je otišla u džihad

Region 18. dec 201408:45 > 09:01
Izvor: Tanjug/AP/Adel Hana

Ekspert Komiteta za borbu protiv terorizma Saveta bezbednosti UN (CTED) David Šaria tvrdi da je jedna od dve maloletne Bosanke, koja se iz Beča otisnula u džihad u Siriju, ubijena.

On je, u intervjuju izraleskom portoarlu „Ynet“, rekao da je jedna devojka ubijena, a druga nestala.

„Nedavno smo dobili informaciju o dve 15-ogodišnje devojke iz Austrije, bosanskog porekla. Njihove porodice, kao i tajne službe dve zemlje tragaju za njima. One su regrutovane od strane Islamske države. Jedna je ubijena u borbama u Siriji, a druga je nestala“, naglasio je šaria.

Za sada nema potvrde o pogibiji jedne od dve devojaka, a Ministarstvo spoljnih poslova Austrije poručuje da ne komenratiše pojedinačne slučajeve.

Samra K. i Sabina S., čiji su roditelji izbeglice iz Bosne, su u aprilu pobegle iz porodičnog doma u Beču i uputile se u Siriju.

Pre par nedelja je jedna od devojaka dala intervju francuskim medijima u kojem je govorila o svom životu u Siriji, tvrdeći da uživa veće slobode nego na zapadu.

Inače ove devojke su „radikalizovane“, prema tvrdnjama austrijskih medija, od strane Mirsada Omerovića koji je propovedao pod imenom Ebu Tejma u jednoj bečkoj džamiji. Omerović je uhapšen u akciji austrijske policije protiv radikalnih islamista koji su optuženi za regrutovanje boraca i finansiranje Islamske države.