Aleksandar Sinđelić dobio status svedoka saradnika

Region 22. nov 201616:49 > 16:53
Izvor: N1/Privatna arhiva

Aleksandar Sinđelić dobio je status svedoka saradnika u procesu koji se vodi protiv ruskih državljana Eduarda Vladimiroviča Širkova i Vladimira Nikolajeviča Popova, koji su okrivljeni za stvaranje kriminalne organizacije, koja je planirala krvoproliće u Crnoj Gori u noći održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra.

„Ovakvu svoju odluku sud je doneo nakon ocene da će svedok saradnik svojim svedočenjem znatno doprineti dokazivanju predmetnih krivičnih dela i pomoći otkrivanju i dokazivanju drugih krivičnih dela za koja se osnovano sumnja da je kriminalna grupa vršila, te da je značaj njegovog iskaza za dokazivanje krivičnih dela, koja se stavljaju na teret naredbom za sprovođenje, odnosno proširenje istrage i krivice ostalih učesnika pretežniji od štetnih posledica krivičnog dela koje mu se stavlja na teret“, navodi se u saopštenju Aide Mazurović, savetnika za odnose sa javnošću u Višem sudu.

Sinđelića i bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe, koja je 16. oktobra u Podgorici, na dan izbora, planirala da puca u građane okupljene ispred Skupštine i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale uhapšene u predizbornoj noći za stvaranje kriminalne organizacije.

Od 20 uhapšenih u predizbornoj noći u Podgorici, tužilaštvo je nakon saslušanja pustilo na slobodu šestoro.

Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je šesnaest osoba – Dikić, Sinđelić, Hristićeva, Mirko Velimirović, Branka Milić (61), Milan Dušić (59), Dragan Maksić (40), Srboljub Đorđević (52), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34) i Ivica Matić (36), Aleksandar Čurović (33), Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević (42), Miloš Aćimović (26) i Perica Andrić (39).