Pobjeda: Nagodba uhapšenih državljana Srbije s Tužilaštvom

Region 25. jan 201713:33 > 13:39
Shutterstock

Grupa srpskih državljana, koja je uhapšena 16. oktobra prošle godine zbog sumnje da je pripremala terorističke napade u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisala je sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, piše Pobjeda.

Većina okrivljenih potpisala je sporazum i pristala na kazne od tri do pet meseci, navodi podgorički dnevnik.

List dodaje da Tužilaštvo ne želi nagodbu sa nekadašnjim komandantom žandarmerije Srbije Bratislavom Dikićem, jer je osumnjičen da je trebalo da bude „ključni koordinator“ akcije nasilnog upada u Skupštinu Crne Gore.

Tužilaštvo se ranije nagodilo sa osumnjičenima Aleksandrom Sinđelićem i Mirkom Velimirovićem.

Sinđeliću je dodeljen status svedoka saradnika, a Velimirović je po priznanju krivice osudjen na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana.

U pritvoru, u zatvoru kod Podgorice je 14 državljana Srbije uhapšenih noć uoči parlamentranih izbora 16. oktobra prošle godine i svi oni, sem Dikića su navodno potpisali sporazum o priznanju krivice i pristali na kazne od tri do pet meseci zatvora, piše list.

Konačnu reč o sporazumu daće Viši sud.

Za pokušaj terorizma osumnjičeni su i državljani Rusije Eduard Širokov i Vladimir Popov i državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za kojima je Crna Gora rapisala poternice.

Ruski državljani, koji su označeni kao organizatori osujecenog teroristickog napada, nedostupni su državnim organima Crne Gore i njima će se u slučaju suđenja, suditi u odsustvu.

Crna Gora je nedavno uputila molbu Srbiji za izručenje Ristića i Bogićevića. Bogićeviću su srpske vlasti odredile ekstradicioni pritvor, a Ristić je posle saslušanja pušten na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu.

Osumnjičenima koji su u zatvoru u Podgorici od oktobra prošle godine, produžen je pritvor do sredine aprile do kada po zakonu mora biti podignuta optužnica ili će u suprotom oni biti pušteni na slobodu.