Sveštenik iz Gradiške poseduje veštine nindža ratnika

Region 26. jan 201717:28 > 27. jan 2017 11:32
Izvor: N1

Jedan ukrajinski grko-katolički sveštenik ima neobičan hobi - savladava drevne borilačke veštine. Za sebe kaže da je pre svega duhovnik. Živi sam i posvećen je Bogu. A, opet sa druge strane strast su mu mačevanje, letenje, padobranstvo.

Pred napadom nindže najbolje je izmaći se. Nindže, drevni ratnici, su po narodnim predanjima mistični, skloni skrivanju, prikradanju i mogu da postanu nevidljivi.

„Za nindže to je tzv. mimitizacija tj. topljenje sa prirodom. Možete da koristite crnu odoru mada ima i drugih, ali danas koristimo crne“, kaže Viktor Pavić, nindža i sveštenik Ukrajinske grko-katoličke crkve.

Borilačke veštine nindža ratnika su nepredvidive. Od borbe golim rukama do korišćenja različitih oružja. Prvenstveno mača.

„Ovo je vakizaši, ovo je katana, zajedno se ovi drveni mačevi zovu bokeni i to su tzv. trening mačevi sa kojima radimo, jer ako bi bili pravi mačevi bilo bi jako nezgodno za trening“, objašnjava Pavić.

Ovaj Ukrajinac rođen je u Austriji, a za sveštenika se školovao u Rimu. Bogoslužio je u Pakracu u Hrvatskoj gde je stekao i prve nindža veštine. Danas služi u najstarijoj grko-katoličkoj crkvi na Balkanu u Cerovljanima kod Gradiške.

„Glavni poglavar kod nas je rimski papa, a obred nam je kao u pravoslavnoj crkvi. Ukrajinci kao narod su jako pobožni ljudi. Poneli su to sa sobom kad su došli na ove prostore iz Ukrajine i ta njihova pobožnost i skromnost traju i danas“, podseća sveštenik.

Ova crkva je napravljena od drveta tzv. brvnara iz 1900. godine. Kako se broj stanovnika ovog kraja smanjuje, sve manje je i vernika. Trenutno ih je stotinak.