Izetbegović: Bespotrebne tenzije oko obnavljanja tužbe

Region 27. jan 201719:51 > 19:57
Anadolija

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se bespotrebno diže tenzija u vezi s mogućim obnavljanjem tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Izetbegović je novinarima u Travniku rekao da BiH „ima pravo da završi svoje procese i traži pravdu u odnosu na susedne zemlje“.

„Bitno je to da li imamo čoveka s tzv. legitimacijom koji može predati zahtev za reviziju i zastupati BiH. Mislim da ga imamo, a to je Sakib Softić, koji je akreditovan i koji je vodio i prvi proces“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, neki se ne slažu sa obnavljanjem tužbe, „ali o tome neće odlučivati vlasti BiH, već se radi o procesu koji treba biti završen pred sudom“. 

„Mislim da se bespotrebno dižu tenzije, jer se ne radi ni o nekakvoj novoj tužbi, nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obavezu da taj proces i završi“, kazao je Izetbegović. 

Kako je rekao, postavlja se i pitanje da li ima novih elemenata bitnih za taj postupak. 

„Dužni smo u roku od deset godina ponuditi novi argument koji baca potpuno novu sliku na sam slučaj. Mislim da Softić ima i tu rešenje, da u kumulaciji novih elemenata eventualno može ići u sam meritum. Međutim, tu se opet radi o odluci Suda, koji će to prihvatiti ili ne“, naveo je Izetbegović. 

Bošnjački član Predsedništva BiH naglasio je da se „na kraju krajeva, radi o nečemu što je urađeno pre više od 20 godina i za što je kriv jedan režim koji je osuđen i čiji je predsednik bio pred Haškim tribunalom, kao i nositelji čitavog tog zločinačkog poduhvata“. 

Izetbegović smatra kako se cela priča o reviziji postupka bez potrebe prebacuje na politiku, te se stavlja kao teret na pojedine bošnjačke predstavnike. 

„Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što su genocid. Ne možemo skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili privremene političke ustupke i kompromise“, kazao je Izetbegović. 

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine doneo presudu kojom je Srbija oslobođenja optužbi za agresiju i genocide u BiH.