Albanci bez odluke o formiranju vlade s Gruevskim

Region 27. jan 201722:10 > 22:17
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Demokratska unija za integraciju (DUI), najveća politička formacija makedonskih Albanaca, nakon pet sati sastančenja nije donela odluku o učešću u vladi sa VMRO-DPMNE.

Portparol DUI Bujar Osmani rekao je nakon sastanka lidera Alija Ahmetija sa potpredsednicima partije da se još analiziraju opcije, da su svesni da je rok kratak, ali da je situacija delikatna i još nisu doneli odluku. 

Mandat za formiranje nove vlade je u rukama lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji ima rok da do nedelje obezbedi neophodnu većinu od 61 poslanika, prenose makedonski mediji.

Albanske stranke su nakon izbora, a posle održanih konsultacija sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, usvojile platformu za pregovore o novoj vladi.

Pored DUI, platformu su potpisale i stanka Besa, kao i Koalicija za Albance. 

U platformi traže promenu Ustava, da bi se uveo albanski jezik kao drugi službeni, jednaku zastuplljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore sa Grčkom u rešavanju spora u vezi sa nazivom Makedonija. 

Lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev rekao je nakon sastanka sa slovačkim ambasadorom u Makedoniji Martinom Bezakom da očekuje da će Gruevski vratiti mandat 29. januara i da će njegova stranka formirati vladu, koja će raditi u korist svih makedonskih građana. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su održani 11. decembra prošle godine, VMRO-DPMNE osvojila je 61 madnat, SDSM 59, DUI 10, stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Makedonsko Sobranje čine 120 poslanika.