Čović: Vreme za unutrašnju reorganizaciju BiH

Region 28. jan 201715:12 > 15:14
Izvor: N1

Hrvatski član Predsedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je u Mostaru da je krajnje vreme za unutrašnju reorganizaciju BiH, jer je postojeća struktura zemlje prepreka njenom funkcionisanju.

„Mislim da je krajnje vreme da se taj proces (reorganizacije) završi, da stalno ne budemo taoci loše organizacije, koja ne može odgovoriti našim nastojanjima, pre svega kada je reč o evroatlantskim integracijama“, rekao je Čović novinarima pred početak Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) u Mostaru.

Komentarišući izjavu poslanika iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Tonina Picule da unutrašnje uređenje BiH treba da se uspostavi na načelima federalizcje, on je naveo da je to ono za šta se zalaže i HDZ BiH.

„Picula je samo jedan od onih koji u zadnje dve godine govore vrlo jasno o potrebi federalizacije BiH u smislu racionalne organizacije naše domovine i ostvarenja apsolutne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH. To je ono što i mi pričamo“, kazao je Čović.

Prema njegovim rečima, on ne vidi razlog zašto bi nekome u BiH bio sporan federalizam, kada on već na neki način postoji u ovoj zemlji.

Komentarišući tvrdnje predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da u BiH ne može biti ni centralizacije, ni unitarizacije, niti federalizma, Čović je kazao da „svako može govoriti u svoje ime s funkcije koju obavlja, ali to ne znači da govori u ime svih u BiH“.

„Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnotežen konsenzus svih strana, koje su se dužne dogovoriti oko takvog stava“, naglasio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, u BiH je došlo vreme da se, dvadeset godina posle Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, racionalizuju odnosi u zemlji, a da istovremeno država bude zaštićena od bilo kakvih podela.

Predsednik Glavnog veća HNS-a BiH Božo Ljubić rekao je da je federalizacija BiH trajni cilj HNS-a.

„Ono što je sigurno naš trajni cilj jeste administrativno teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo“, poručio je Ljubić.