Istekao rok, Gruevski nije uspeo da formira vladu

Region 30. jan 201708:08 > 12:10
Reuters/Ognen Teofilovski

Mandatar za formiranje vlade Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski nije postigao koalicioni dogovor sa albanskom Demokatskom unijom za integracije (DUI) u predviđenom roku, koji je istakao u ponoć.

To je saopštila VMRO DPMNE, ističući da formiranje vlade treba da bude u funciji zatvaranja političke krize, a ne njenog produbljivanja i da smatra da je „održavanje novih izvora zrelo rešenje za prevztilaženje krize i postavljanje reformskih prioriteta u prvi plan“.

Sada je, prema odredbama zakona, na predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu da odluči hoće li mu dati još jednu šansu, ili će mu uzeti mandat i dati ga drugoplasiranoj stranci, piše Nova Makedonija.

„Svako drugo rešenje samo će da dovede do novih konflikata i problema u ionako podeljnom društvu i neće biti u funciji održivosti i ostvarivanja bilo čijih programskih ciljeva“, saopštila je stranka Nikole Gruevskog koja je na izborima dobila najviše mandata, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Koalicija „Za bolju Makedoniju“, koju predvodi VMRO DPMNE, dobila je na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima 51 madat u parlamentu koji ima 120 mesta.

Gruevski, koji je dobio mandat za sastav vlade 9. januara, pokušao je da formira koliciju sa starim partnerom, albanskom DUI Alija Ahmetija, sa kojom je na vlasti poslednjih osam godina, ali ta partija nije u predviđenom roku mogla da se odluči dali će nastaviti koliciju ili će odabrati neko drugo rešenje.

Potpraol DUI Bujar Osmani je pred ponoć rekao da je stranka Alija Ahmetija, sa kojom VMRO DPME dobija potreban 61 glas u parlamentu, nije imala dovoljno argumenata i vremena da se opredeli za jednu od pet mogućih opcija.