I Hrvatska razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka

Region 30. jan 201707:16 > 13:02
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska je već donela odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka, ali ona još treba da prođe potrebnu proceduru da bi počela da se primenjuje. Međutim, još nije precizno definisano kako kako će izgledati obavezno služenje vojske, koliko dugo će trajati, gde će se obuka sprovoditi.

Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine, od kada se vojska služi samo dobrovljno u trajanju od 14 nedelje, a obuka se odvija na poligonima Slunj i Gašinci.

Hrvatsko ministarstvo odbrane sada predviđa vraćanje obaveznog služenja vojske, ali na moderan način, objavila je Slobodna Dalmacija. Obuka bi podrazumevala tehnike preživljavanja, a za to vreme vršila bi se selekcija za potencijalne profesionalne vojnike, kojima bi se ponudila stalna služba u vojsci.

Vojni rok bio bi obvezan za sve mladiće, a za devojke bi bio dobrovoljan. Kako piše Slobodna Dalmacija, u vojsku bi se išlo posle završetka srednje škole u „praznom hodu“ do početka školske godine a fakultetima.

Obuka bi trajala 21 do 28 dana, tokom koje bi se regruti upoznali s oružjem, vežbali gađanje, svladali prvu pomoć, naučili da iskopaju rov ili naprave zaklon od eksplozija.

Zemlje iz okruženja koje su ukinule vojni rok također su pokrenule inicijative o njegovu povratku. Ne samo te zemlje, jer – primjerice – ankete kazuju da trećina Nijemaca želi obveznu vojsku. I posljednje ankete u Hrvatsku kažu kako je za vraćanje te obveze od 52 do 54 posto građana.

Dalmacija dodaje da Ministarstvo odbrane Hrvatske obavlja završne analize i navodi da će najverovatnije biti usvojen plat o tronedeljnom ili jednomesečnom obaveznom služenju vojske, i to u letnjem periodu – od poslednje trećine jula do kraja avgusta, u dva turnusa.

Pozivajući se na poslednje ankete u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija piše da je za vraćanje obaveznog vojnog roka od 52 do 54 odsto građana.

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da bi vraćanje obaveznog vojnog roka bila ozbiljna promena u strategiji odbrane. On je podsetio da je on 2008. godine ukinut jer država nije imala dovoljno novca, dok je kod mladih postojao otpor služenju vojske.

„To će biti ozbiljan i finansijski napor, pitanje je koliko četiri nedelje ima smisla ili se stvar treba rešavati kroz vežbe. Hrvatska vojska je bila slabo finansirana. Entuzijazam i stručnost su neupitni, međutim, o tehnici se misli bolje nego što stanje jeste“, rekao je Josipović.