Zastupnik BiH: Ne bih sam da odlučujem o tužbi protiv Srbije

Region 30. jan 201713:02 > 15:14
YouTube/ screenshot

Zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid, Sakib Softić izjavio je da ne želi da sam odlučuje o tome da li će biti obnovljen postupak protiv Srbije pred tim sudom.

On je rekao da je počašćen poverenjem koje mu je ukazano, ali da smatra da nijedna osoba ne sme sama imati pravo da odlučuje o ovom pitanju.

„Počašćen sam poverenjem koje mi ukazuje predsednik (Bakir) Izetbegović, dajući mi ovlašćenje da sam odlučim o jednom ovako delikatnom pitanju. Smatram da nijedna osoba ne sme imati ekskluzivno pravo da odlučuje o ovom pitanju”, kazao je Softić za N1 Sarajevo.

Po njegovim rečima, razumno bi bilo da konačnu odluku o pokretanju postupka donese „jedna grupa ljudi iz javnog i političkog života“.

„Ja im stojim na raspolaganju radi objašnjenja kako pravno stoje stvari“, kazao je Softić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je izjavio da Sakib Softić ima svu njegovu podršku u vezi s revizijom tužbe, za šta rok ističe polovinom februara.

Izetbegović je rekao da Softić ima legitimitet kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je jula prošle godine obavestio taj Sud da je Softiću istekao mandat i da on nema legitimitet da obnovi postupak protiv Srbije.