Đorđe Ivanov čeka obaveštenje parlamenta, Zaev mandat

Region 30. jan 201716:22 > 17:35
Izvor: N1

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov čeka zvanično obaveštenje makedonskog parlamenta da li je mandatar za sastav nove vlade Nikola Gruevski podneo predlog programa i sastav pre nego što počne nove konsultacije sa strankama, piše Nova Makedonija.

U kabinetu predsednika Makedonije navode da je istekao rok u kojem je mandatar dužan da parlamentu dostavi program i sastav Vlade, a Skupština je dužna da o tome obavesti predsednika Makedonije. 

Lider opozicione socijaldemokratske stranke Zoran Zaev očekuje da mu Ivanov poveri mandat za formiranje nove vlade, pošto lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski to nije uspeo da učini u roku koji je istekao u ponoć.

„Sve ostalo bi bilo kršenje ustava. Građani su se odlučili za promene i to je jasno 50 dana posle izbora“, rekao je Zaev, prenosi Nova Makedonija.

Zaev nije odgovorio na pitanje kako će njegova stranka reagovati ako ne dobije mandat, ali je naveo da uvek postoji alternativno rešenje i podsetio na ranije proteste građana, ističući da je ubeđen da Gruevski „nikada više neće biti premijer“.

EU i SAD prate proces formiranja vlade

Evropska unija, kako prenose mediji, očekuje od Ivanova da se konsultuje sa strankama i što je moguće pre „odredi lidera koji će trasirati put za novu stabilnu vladu“.

Portparolka Maja Kocijančić je rekla da budući vladin sastav treba da bude širok i da podupire reforme i međuetničku saradnju.

Brisel očekuje da buduća vlada poštuje Dogovor iz Pržina, ali i da se založi za hitne reformske prioritete koji su ključni za integraciju Makedonije u EU i NATO.

Ambasada SAD u Makedoniji je saopštila da prati proces formiranja vlada i pozvala sve partije da produže razgovore za formiranje vlade koja će raditi na evroatlantskim integracijama i sprovođenu Dogovora iz Pržina, posebno u delu vladavine prava.

Kabineta predsednika Makedonije je saopštio da će kada dobije zvanično obaveštenje iz Sobranja da li je mandatar podneo program i predlog za sastav vlade, zvanično početi konsultacije s nadležnima.

Na vanrednim parlamentarnim izborima VMRO DPMNE je dobio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Za albanski DUI sve opcije i dalje otvorene

Gruevski je pokušao da formira koaliciju sa starim partnerom, albanskom DUI Alija Ahmetija, s kojom je na vlasti poslednjih osam godina, ali ta partija nije u predviđenom roku mogla da se odluči da li će nastaviti koaliciju ili će odabrati neko drugo rešenje.

Portparol DUI Bujar Osmani je pred ponoć rekao da je ta stranka, s kojom VMRO DPMNE dobija potreban 61 glas u parlamentu, nije imala dovoljno argumenata i vremena da se opredeli za jednu od pet mogućih opcija.

Osmani je rekao da će narednih dana DUI produžiti konsultacije, jer posle nekoliko sedmica nije iscrpljena debata, i ponovio je da su sve opcije otvorene.

Opcije koje je rukovodstvu stranke predložio Ahmeti su da DUI ide u koaliciju sa VMRO DPMNE, da započne novu koaliciju sa SDSM Zorana Zaeva, koja je druga po broju osvojenih mandata na izborima, da se formira široka koalicija ili da ide u opoziciju.

Pošto je Gruevski dobio mandat, DUI je saopštio da potencijalni partner za koaliciju mora da prihvati ozvaničavanje albanskog jezika na celoj teritoriji zemlje i produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovora koje vodi istrage protiv Gruevskog i vrha VMRO DPMNE zbog sumnji da su umešani u kriminal.