Ivanić: Sarajevu kao da treba Dodik

Region 30. jan 201722:12 > 22:15
N1

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH izjavio je u Pressingu televizije N1, da je BiH potrebno unutrašnje preuređenje kako bi se Hrvatima dala veća prava.

„U slučaju pravljenja trećeg entiteta, Hrvati bi tražili Šipovo, Derventu, Brod, Šamac… Meni to nije novo. Ja sam oprezan kada se govorilo o trećem entietu. Razumem frustraciju sa opozicijom unutar FBiH, i mislim da se prilikom preuređenja Hrvatima treba dati osećaj većeg prava. Nije lepo živeti kada vas veći može preglasati“, kazao je za N1.

Da bi bilo bolje u BiH, smatra Ivanić, treba se prestati baviti temama kojima se bave proteklih godinu dana, a tvrdi da se treba vratiti onim temama sa početka mandata ovog saziva Predsednitšva BiH.

Ivanić se osvrnuo i na sankcije Miloradu Dodiku, tvrdeći da je Dodikova SNSD jedina stranka u RS koja dosad nije imala sankcije.

„Svi ostali su prošli to. Ko od Srpskih političara nije spreman na sankcije ne treba da se bavi ovim poslom. Potrajaće, neće biti ugodno, nije spektakl i ne treba praviti spektakl. Ja sam to prošao“, kazao je Ivanić.

„Sarajevu kao da treba Dodik. Međunarodnoj zajednici loši momci. Razumni ne trebaju nikome“, utvrdio je Ivanić.

Gost Pressinga je ponovio i da ne zna ni za jedan novi argument za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

„U BiH nema političke saglasnosti oko ovog slučaja. Mogućnost otvaranja revizije je praktično samo teorijska. Agent je imenovan pre 18 godina, da li je on i dalje važeći? Mislim da će tužba ona biti odbijena“, kazao je Ivanić.

Dodao je i da to „Bošnjaci obnavljaju tužbu“, i da to nije obnova tužbe BiH protiv Srbije. Eventualna revizija mogla bi, prema njegovim rečima, ne samo da pokvari odnose Beograda i Sarajeva, već i odnose unutar same BiH.

Što se posete Tomislava Nikolića Sarajevu tiče, Ivanić se nada da će se ona desiti. „Samo nam još treba da otkaže. Ja ne znam šta će se desiti ako se obnovi tužba, dodatno će se sve zakomplikovati. Ulazimo u fazu gde razumna politika nikome ne treba. A treba nam razumna politika sa kompromisima“, poručio je on.

Opširnije čitajte na ba.n1info.com