Mesić podneo ostavku u Savezu antifašista Hrvatske

Region 31. jan 201708:01 > 08:05
N1

Bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić podneo je ostavku na dužnost počasnog predsednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske, u želji, kako je naveo, da SABA poštedi negativnih posledica nastalih objavljivanjem snimaka njegovih izjava iz 1990. i 1992. godine, prenela je Hina.

 „Razmotrivši stanje nastalo nakon objavljivanja snimaka s mojim, ponavljam i ovom prilikom, apsolutno neprihvatljivim izjavama iz godine 1992, kao i one kasnije objavljene iz godine 1990, te uzimajući u obzir činjenicu da verovatno postoje još i drugi moji snimci iz tog vremena s jednako neprihvatljivim izjavama, a u želji da poštedim Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske bilo kakvih negativnih posledica, podnosim ostavku na funkciju počasnog Predsednika SABA-e“, navedeno je u ostavci podnetoj predsedniku SABA Franji Habulinu.

Mesić se ranije izvinio svima koje je uvredila njegova, kako je naveo, nesmotrena izjava s početka 1992. godine u Novskoj, kojom relativizuje, odnosno poriče ustaške zločine u logoru Jasenovac.