Građani Višegrada ne veruju u rušenje mosta na Drini

Region 23. feb 201718:04 > 19:49
Izvor: N1

Rekonstrukcija mosta Mehmed-paše Sokolovića, poznate ćuprije na Drini, počela je 2013. godine, a prošle godine zvanično je trebalo da bude proglašen završetak radova. Načelnik opštine Višegrad obratio se pre nekoliko dana javnosti sa informacijom da je opstanak mosta nesiguran i da bi moglo doći do urušavanja. Građani Višegrada u to ne veruju.

Most Mehmed-paše Sokolovića je izgrađen 1577. godine kako bi povezao dve obale Drine na putu iz Bosne ka Carigradu, a postao je prepoznatljiv kao jedan od najmonumentalnijih dela osmanske arhitekture.

„Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa. A ipak traje i stoji čvrsto, kao na Drini ćuprija“. Tako je Ivo Andrić opisao most Mehmed-paše Sokolovića, u knjizi za koju je dobio Nobelovu nagradu. Most već skoro pet vekova prkosi zubu vremena, a 2013. krenulo se u njegovu rekonstrukciju.

Međutim, nedavno je načelnik Višegrada rekao da rekonstrukcija nosećih stubova nije urađena na pravi način i da ne može da garantuje da se most neće i srušiti u slučaju izrazito visokog vodostaja Drine.

„Izdizanje i podizanje korita u samoj reci Drini, čime se smanjila propusna moć lukova na ćupriji. Tako da, kad bi se desila poplava i velike vode koje smo imali 2010. godine, kada je bilo 4.000 m3 u sekundi protoka vode, došli bismo u situaciju da ta količina vode ne bi mogla da prolazi kroz lukove. Udarala bi u most, prelazila preko mosta, a koje bi posledice bile – to će reći stručnjaci“, upozorava načelnik Opštine Mladen Đurđević.

Rekonstrukciju mosta finansirala je turska razvojna agencija TIKA, koja je donirala oko 10 miliona KM. Iz ove agencije rekli su da su primili primedbe lokalne zajednice i da će se o tome zvanično oglasiti narednih dana.

Most se od 2007. godine nalazi pod zaštitom UNESCO, a iz ove organizacije tvrde da nema opasnosti od urušavanja.

„Pitanje stabilnosti i ugroženosti mosta usled toka reke Drine uzeto je u obzir tokom samog procesa upisa na Listu svestke baštine, jer se smatralo da eventualan nekoordinisan rad HE Višegrad i Bajina Bašta, mogu ugoroziti stabilnost mosta. Shodno tome, Vlada Srbije se pismeno obavezala da radom HE Bajina Bašta neće ugrožavati sam most“, saopštio je UNESCO.

Za vest o mogućem urušavaju ćuprije na Drini, građani Višegrada ne mare mnogo. Kažu, ne veruju da je bilo šta može ugroziti.

– Nema ni teorije o tome. Reci to kome god hoćeš. Stotinama godina stoji tu, a ne sad da se sruši.

– Ja mislim da ne postoji mogućnost da se to sruši. Ipak je ova ćuprija izdržala pet stotina godina. Izdržala je dva bombardovanja, izdržala je i one velike poplave kad je prelazila voda.

– Pa to bi bila katastrofa. Ali, koliko je to istinito i koliko zaista ima opasnosti, ne znam.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u oktobru prošle godine odbilo je zahtev Opštine Višegrad za izdavanje upotrebne dozvole posle rekonstrukcije ćuprije. Kako su nam rekli, zbog nedostatka potrebne dokumentacije.

Višegradski načelnik za 2. mart zakazao je sastanak na koji je pozvao sve relevantne faktore uključene u rekonstrukciju mosta, na kojem će raspravljati o eventualnim nedostacima u radu i njihovim posledicama po bezbednost samog mosta.