Rešenje za tuzlanske radnike: Deo u novcu, deo u namirnicama

Region 27. dec 201415:35 > 15:56
Vlada TK

Na vanrednoj sednici Vlada Tuzlanskog kantona danas je donela Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 220.000 konvertibilnih maraka Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak zbog povećanog broja korisnika jednokratnih novčanih pomoći.

Da bi se centrima za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona omogućilo odobravanje jednokratne novčane pomoći radnicima firmi koji žele da napuste BiH bilo je neophodno da Tuzlanska vlada donese takvu odluku.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona će sada moći da svakom radniku isplati jednokratnu socijalnu novčanu pomoć u iznosu od 220 KM.

„Reč je o maksimalnom iznosu koji je dozvoljen po važećim propisima. Ostatak iznosa do 400 KM, koliki je bio zahtev radnika, biće obezbeđen putem trgovačkog lanca „Bingo“ gde će svaki od radnika moći da kupi namirnice u iznosu od 180 KM“, saopšeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.  

Iscrpljeni radnici žele trajna rešenja

Četvrti je dan otkako obespravljeni tuzlanski radnici idu pešice prema Hrvatskoj gde nameravaju da traže azil. Dosad su prešli 70 kilometara. Trenutno se nalaze u jednoj osnovnoj školi u Orašju. Reporterka N1 televizije Jasmina Demirović zajedno s radnicima provodi dane i noći.

Trenutna odluka radnika jeste da danas i večeras ostaju u Orašju, a ukoliko se situacija ne promeni oni planiraju sutra uutro da krenu prema granici i pokušaju da uđu u Hrvatsku, zemlju članicu EU.