Mešovita komisija razmatrala odnos Stepinca sa SPC

Region 22. apr 201712:26 > 12:27
N1

Sastanak Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) tematski je bio posvećen odnosu hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepinca prema SPC od 1941. do 1945. godine, saopšteno je iz HBK.

Mešovita komisija Hrvatske biskupske konferencije i SPC, čiji je zadatak da zajednički razmotre lik kardinala Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, sastala se u Biskupskom dvoru u Požegi u Hrvatskoj 20. i 21. aprila, javila je Hina.

Na sastanku je učestvovao i u ime Rimokatoličke crkve predsedavao Bernardo Ardura, predsednik Odbora za istorijske nauke, u svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije učestvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, naučni savetnici s Hrvatskog instituta za istoriju Jure Krišto i Mario Jareb.

Kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve učestvovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop bački Irinej Bulović, episkop slavonski Jovan Ćulibrk.

Stalni predstavnik Srbije pri Unesko Darko Tanasković bio je sprečen da učestvuje u radu, navodi Hina.

Kao pozvani stručnjaci srpsko-pravoslavnog dela Komisije sastanku su prisustvovali savetnica na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu Radmila Radić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Dimić i viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Milan Koljanin.

Peti sastanak Mešovite komisije biće održan u Podgorici, 7. i 8. juna 2017. na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960“, navedeno je u saopštenju.