Premijer i predsednica Hrvatske na misi Stepincu

Region 21. maj 201715:28 > 15:30
Vlada Hrvatske

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković prisustvovali su u zagrebačkoj katedrali misi posvećenoj kardinalu Alojziju Stepincu.

Najviši hrvatski državnici su pre mise izašli na glasanje na lokalnim izborima koji se održavaju u toj zemlji. Na misi posvećenoj Stepincu bio je i ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir.

Sveta misa u zagrebačkoj katedrali bila je glavni događaj prvog grupnog hodočašća više od 500 Gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke i četiri biskupije.

Misu je služio biskup Egidije Živković koji je rekao da su Gradišćanski Hrvati, putem Zagrebačke sinode i kardinala Josipa Bozanića, „došli reći svetu i narodu da istinu o životu i borbi kardinala blaženoga Alojzija Stepinca podržavamo i mi iz Austrije, Slovačke i Mađarske“, prenela je agencija Hina.

On je dodao da se, nažalost, čuje da se „braća s Istoka boje te istine“, a na pitanje koje je sam postavio – zašto je tako, odgovorio je da je razlog jer je „došlo vreme razotkrivanja lažnih optužbi protiv Stepinca koji je, kroz muku i molitvu, dobio veliku hrabrost boriti se protiv montiranih laži zloglasnog i sotonskog komunizma“.

„Stepinac je pokazao svojim mučiteljima šta je jače – krst kao znak mučenika ili petokraka kao znak mučitelja“, rekao je biskup.

Dodao je da se i danas bez stida pokušava sakriti istina o Stepenicu koji je „simbol istine i borac protiv laži, pobedio je sve lažne osude, dobro je pobedilo zlo“.