Grabar Kitarović: Srbija da poštuje sankcije Rusiji

Region 22. jan 201508:12 > 08:15
CROPIX/Boris Kovačev

Nova hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je govoreći o odnosima sa Srbijom ocenila da treba rešiti pitanje granice, ali i pitanje nestalih osoba.

„Mislim da je stvarno sazrelo vreme da to rešimo“, rekla je Kitarović u emisiji „Intervju 20“ BHT1 i dodala da se pitanje nestalih mora zatvoriti zbog porodica koje s obe strane granice to čekaju.

Na pitanje šta će kao predsednica države učiniti da omogući povratak na svoje Srbima prognanim sa područja Hrvatske, a koji su sada u Srbiji i BiH, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da će svakako raditi na tom pitanju i istovremeno uputila poziv predstavnicima prognanih Srba iz Hrvatske da joj se obrate kada 18. februara preuzme dužnost.

„Ako neko misli da je doživeo nepravdu od hrvatske države ja ih sve pozivam da mi se obrate“, poručila je Grabar Kitarović.

Srbija da poštuje međunarodne sankcije Rusiji

Ona se osvrnula i na prijateljstvo Srbije sa Rusijom, uz ocenu i da bi Srbija trebalo da poštuje međunarodne sankcije.

„Ja znam da oni imaju i posebno prijateljstvo i posebne odnose sa Ruskom Federacijom što je uredu, iako u ovom trenutku dok cela Evropska unija i moderni svet sprovodi sankcije prema Rusiji, mislim da bi Srbija ipak trebalo da balansira taj odnos na način da se poštuju te međunarodne sankcije, jer one nisu uvedene bez razloga“, rekla je hrvatska predsednica.

Prema njenim rečima, Rusija je prekršila međunarodno pravni poredak 21. veka i želi da se predsednik Putin i rusko vođstvo vrate na put poštovanja i podržavanja međunarodnih odnosa.

„Jer bez Ruske Federacije nema te stabilnosti i nema tog međunarodno pravnog poretka, a uostalom svi se mi suočavamo s istim pretnjama terorizma, rasturanja droge, trgovine ljudima i klimatskih promena protiv čega bismo se trebali zajedno boriti“, rekla je hrvatska predsednica za BHT1.

Ne odobravam formulaciju „region“

Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i na odnose u regionu, naglasivši da uopšte ne odobrava formulaciju „region“ jer, kako je rekla – mi smo svi posebne države, pa stoga radije bira naziv „područje Jugoistočne Evrope“.

„Mi moramo rešiti sva otvorena pitanja, jer je prošlo vreme da se ona stavljaju pod tepih“, smatra Grabar Kitarović dodajući i da ako se sa BIH ne može dogovoriti o Sporazumu za državnu granicu, onda treba ići na međunarodni sud.