Hrvatska poslala pozive na inauguraciju predsednice

Region 28. jan 201512:42 > 12:47
CROPIX/Goran Mehkek

Kabinet predsednika Hrvatske uputio je svim ambasadama u zemlji diplomatsku notu kojom ih obaveštava o mestu i vremenu inauguracije novoizabrane predsednice Kolinde Grabar Kitarović, a svaka država će sama odlučiti ko će je predstavljati, rečeno je agenciji Beta u hrvatskim institucijama.

U Kabinetu predsednika Hrvatske kažu da je u utorak svima poslata diplomatska nota istog sadržaja, bez navođenja imena, ali da ona znači poziv najviše rangiranom funkcioneru ili visokom zvaničniku. Portparolka Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Danijela Barišić objasnila je da diplomatska nota sadrži generalne informacije o ceremoniji.

„Koga će svaka zemlja delegirati da je predstavlja na inauguraciji, zavisi od nje same“, rekla je Barišić za agenciju Beta upitana da li je na inauguraciju pozvan predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Popis stranih funkcionera koji će učestvovati na inauguraciji trebalo bi da bude poznat oko 5. februara.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić još se nije izjasnio hoće li doći na inauguraciju u Zagreb, a u Zagrebu se spekuliše da će umesto njega u Zagreb doći šef diplomatije.

Na inaguraciji dosadašnjeg predsednika Ive Josipovića pre pet godina nije bilo predstavnika Srbije, jer je bio pozvan tadašnji predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović biće 15. februara, umesto 18. februara, kako je ranije planirano.

Kao i ranijih godina, inauguracija će biti održana na zagrebačkom Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, a prva predsednica Hrvatske u istoriji položiće zakletvu u podne pred predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Troškovi inauguracije procenjuju se na oko 600.000 kuna (78.000 evra).