Albanija formirala bazu podataka o krvnoj osveti

Region 06. sep 201711:34 > 11:36
Izvor: N1

Albanska policija je formirala bazu podataka o krvnoj osveti u toj zemlji, čime će onemogućiti azilante da traže azil u državana članicama EU uz lažno predstavljanje da su potencijalne žrtve krvne osvete, prenosi agencija ATA.

Kako je albanska policija navela u saopštenju, ovim će se omogućiti brz pristup informacijama samo za policijske svrhe da se identifikuju svi slučajevi krvne osvete koji su se dogodili ranije, pojedinci i porodice pogođene ovom pojavom, kao i pojedinci i udruženja koja se bave slučajevima pomirenja.

„Ova baza podataka će koristiti da spreči zloupotrebu pri aplikacijama za azil time što će se razmenjivati policijske informacije sa partnerima zemalja gde razni albanski građani koriste ovaj motiv da traže azil“, navodi se u saopštenju.

Postojanje krvne osobe zloupotrebljavali su brojni albanski državljani da bi dobili status azilanata u zemljama EU, piše albanska agencija.

Albanska policija često dobija zahteve od svojih kolega da proveri izjave albanskih građana koji navode da su na meti krvne osvete.

Ova baza podataka služiće da spreči zloupotrebu aplikacija za azil unutar EU i u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju i dodaje da će takođe biti korisna za domaću policiju pošto će imati pristup istorijskim podacima i informacijama o krvnoj osveti u Albaniji.