Janković: Srbija do 2022. u EU, šta je lošija od Bugarske?

Region 20. sep 201713:47 > 13:52
AFP/Jure Makovec

Srbija će ući u Evropsku uniju za četiri godine, 2021. ili 2022. godine, a zaslužuje da već bude članica te zajednice, rekao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

On je u intervjuu za Magazin Biznis naveo da ne želi nikog da vređa, ali ako se „istorijski pogledaju ulasci u članstvo EU, u čemu je Srbija lošija od, recimo, Bugarske“?

„Moje stanovište je da Srbija treba što pre da bude članica Unije, a da Bosna mora dekretom da uđe u EU. Mislim da je neophodno da sve zemlje bivše Jugoslavije ‘u paketu’ uđu u EU“, rekao je Janković.

U EU, kako je ocenio, nije sve lepo, „ne teče med i mleko, ali nije dobro ni da se bude van Unije“.

Dodao je da je predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru rekao „želimo EU u jednoj brzini, što znači da se moraju sve zemlje članice razvijati u istom tempu“.

„Trebalo bi da države koje su male po broju stanovnika i po društvenom proizvodu naprave neki blok, da bi njihova zalaganja imala veću težinu“, ocenio je Janković.

On je istako da EU, odnosno Evropskoj komisiji treba jak vođa koji će na istom nivou odlučivanja pričati i sa Vladimirom Putinom i sa Donaldom Trampom.

„Mi smo u principu protiv svih sankcija jer su one besmislene. Mi hoćemo saradnju. Sada pripremamo jednu deklaraciju gde bi se gradonačelnici glavnih gradova u EU javno založili za saradnju sa Moskvom“, rekao je Janković.

„Mišković dobrodošao“

Saradnja Srbije i Slovenije je, prema njegovim rečima, odlična, ima uzlazni trend, a biće još bolje kada Srbija bude članica EU.

„Kapital je našao svoj put. Ali, prvo je važan ljudski faktor, a onda dolazi kapital. Pri svemu tome, politički odnosi između Slovenije i Srbije su veoma dobri. Mi smo drugi ‘grad pobratim’ sa Beogradom i veoma smo ponosni na to“, rekao je Janković.

Na pitanje kako Slovenci gledaju na činjenicu da je srpski biznismen Miroslav Mišković izgradio hotel sa pet zvezdica u Ljubljani, Janković je rekao da misli da ljudima nije važno ko gradi.

„Važno je da se gradi. Danas kada stigne kapital, više nikoga ne zanima odakle je ako je zakonit“, rekao je Janković.

Dodao je da je hrabrost Delta grupe da uloži 40 miliona evra u hotel u Ljubljani i da posao poveri građevinskoj firmi iz Novog Mesta.

„Apsolutno su dobrodošli i nadam se da će izgraditi još jedan hotel u Ljubljani“, rekao je Janković.

On je ocenio da je dobra odluka i vlasnika MK komerca Miodraga Kostića da deo kapitala preseli u Sloveniju i kupi aerodrom u Portorožu, što će mu biti „veliki plus“ za poslovanje hotela Kempinski u Portorožu.

Na pitanje kako gleda na to što je Merkator u sastavu Agrokora koji je u finansijskim nevoljama, Janković je rekao da je „to žalosno“.

„Ivica Todorić (vlasnik Agrokora) je radan čovek. On je suštinski sistem postavio mnogo dobro za budućnost poslovanja, pogrešio je jedino što je uzeo previše kredita, po preskupim kamatama“, rekao je Janković.

Agrokor će, kako je rekao, otići u stečaj sledeće godine i najbolje rešenje bi bilo kada bi se prodavao u celini, a ne u delovima.