EU zabrinuta zbog situacije u Makedoniji

Region 02. feb 201515:27 > 15:30
EPA

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog zaoštravanja političke situacije u Makedoniji i načina na koji su vlasti u Skoplju postupile pošto su optužile opoziciju i bivše pripadnike službi bezbednosti za pokušaj državnog udara.

Na pitanje novinara kako Evropska komisija gleda na događaje u Skoplju, portparolka Maja Kocijančic je stavila do znanja zabrinutost Evropske komisije „zbog političke situacije u Makedoniji, kao i zbog načina na koji se ovo pitanje rešavalo tokom vikenda“.

Kako je podvukla Maja Kocijančič, „pomanjkanje uravnoteženosti u pokrivanju ovog događaja u sredstvima informisanja jača našu zabrinutost zbog sve snažnije politizacije i uočavanja selektivne pravde, što je iskazano takođe u redovnim izveštajima Evropske komisije krajem prošle godine“.

„Po našem mišljenju“, dodala je ona, „od najvećeg značaja je da se istrage sprovedu nezavisno, uz puni uvid, valjanim postupkom i uz poštovanje načela pretpostavke nevinosti“.

Maja Kocijačič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini i komesara za prošienje Johanesa Hana, podsetila je na saopštenje Evropske komisije od subote povodom optužbi vlasti u Skoplju i hapšenja pripadnika opozicije.

U tom saopštenju je ukazano „na pravo na nezavisnu i uvidu podložnu istragu uz puno poštovanje prava na odbranu, saglasno međunarodnim standardima, uključujući načelo pretpostavke nevinosti dok se krivica ne dokaže“.

Maja Kocijančič je potvrdila da će evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju 16. februara posetiti Skoplje.