Dikiću odbijen zahtev da se brani sa slobode i leči u Srbiji

Region 21. sep 201710:39 > 10:42
Preent screen/RTCG

Veće Višeg suda u Podgorici odbacilo je predlog odbrane da se postupak protiv Bratislava Dikića, optuženog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, razdvoji i da bude pušten da se brani sa slobode.

Veće je odredilo medicinsko veštačenje Dikića i odbilo predlog branioca za ukidanje pritvora u ovoj fazi postupka, jer smatra da i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan.

„Što se tiče predloga za privremeno puštanje na slobodu, sud nije mogao da odluči jer takav institut u Zakoniku o krivičnom postupku Crne Gore ne postoji“, naglasila je Mugoša.

Dikić je naveo da sud nije realno sagledao njegovu zdravstvenu situaciju i zatražio je da sudu bude predstavljena kompletna dokumentacija zatvorske ambulante o njegovom zdravlju. Dodao je da se ne oseća dobro, ali da će prisustvovati suđenju „jer odbranu treba da iznese Kristina Hristić, koju jedino poznaje“.

Sudsko veće odlučilo je da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića i odredilo mu pritvor jer izbegava da dođe na glavni pretres, a sud nije obavestio o razlozima nedolaska. Jovanović se ni danas ni juče nije pojavio na suđenju, iako je o održavanju pretresa uredno obavešten.

Sudija Suzana Mugoša rekla je da nije moguće izdati naredbu za prinudno dovođenje Jovanovića, jer je strani državljanin.

U Višem sudu u Podgorici u toku je suđenje optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori tokom izbornog dana na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.

U dosadašnjem toku suđenja, Dikić i Jovanović su negirali krivicu, kao i još jedan optuženi Srboljub Đorđević.