Dodik o Kataloniji: Još jednom neprincipijelna EU

Region 03. okt 201712:25 > 12:27
Srna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je reakcija zvaničnog Brisela na referendum o nezavisnosti, koji je u nedelju održan u Kataloniji, još jednom na površinu izbacila svu neprincipijelnost i dvostruke standarde onoga što se zove međunarodna zajednica.

„Ako Katalonija ne može na referendumu da kaže želi li da ostane u sastavu Španije, kako je Kosovo bez referenduma, jednom deklaracijom, odlučilo da nije u sastavu Srbije? I kako je Kosovo uz sve protivljenje zvaničnog Beograda, dobilo priznanje određenog broja država, koje to pravo osporavaju Kataloniji“, upitao je Dodik.

On je rekao da je Katalonija pokazala da međunarodno pravo važi samo za odabrane i da će biti primenjivano selektivno.

„Gledano i sa istorijskog aspekta, Kosovo nikada nije smelo da dobije priznanja od država koje su to učinile, jer je reč o srpskoj teritoriji koju su praktično oteli pripadnici albanske nacionalne manjine. Sav apsurd unilateralnog proglašenja Kosova za državu i međunareodnog priznanja jedne takve veštačke tvorevine pokazao je upravo katalonski referendum“, istakao je Dodik.

On je rekao da će EU, koja je strateško opredeljenje države Srbije, morati da odgovori toj istoj Srbiji zašto jedna pravila važe za njene članice, a ne važe za one koje to tek treba da postanu.

„Kršenje i neprimenjivanje međunarodnog prava najbolje smo osetili mi u Republici Srpskoj, gde je takozvana međunarodna zajednica umesto primene gotovo urušila jedan međunarodni sporazum svakodnevnim intervenisanjem, čime je stvorila nepodnošljivu BiH“, naveo je predsednik RS.