Hrvatska: Srpski funkcioneri da promene retoriku

Region 03. okt 201720:38 > 20:40
FoNet/MOD

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode iz protesta Srbije povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu i pozvalo srpske institucije i funkcionere da se u svojoj retorici i odlukama suzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusedskih odnosa.

Hrvatsko ministarstvo je u saopštenju navelo da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu odbio navode iz protesta srpske strane povodom otkrivanja spomenika majoru JNA, koji je 1991. razneo skladište oružja u Bjelovaru.

Privremeni otpravnik je bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije kao odgovor na reakcije hrvatskog ministarstva.

„Ovom prilikom su ponovljene već više puta javno iznete ocene srpskih funckionera o Republici Hrvatskoj koje Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u celosti odbacuje kao neprihvatljive, jednostrane i tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamerne“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se „izneseni navodi samo nastavljaju na jučerašnje krajnje neprimerene i neuobičajene u međunarodnoj komunikaciji i uvredljive izjave prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića“.

„Republika Hrvatska nastoji s Republikom Srbijom da gradi i razvija dobre odnose u duhu dobrosusedstva i iskrene regionalne saradnje pri čemu od naših suseda očekujemo isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rešavanje svih pitanja u evropskom duhu“, navodi se u saopštenju.

Upućen je i poziv institucijama i funkcionerima Srbije da se „u svojoj retorici i odlukama suzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusedskih odnosa, kao i da se zajedno okrenu rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje“.

Dve zemlje su poslednjih dana razmenile nekoliko protestnih nota povodom spomenika koji je prošle sedmice otkriven u Beogradu.

Dok vlasti u Srbiji Tepića smatraju herojem, a hrvatske funkcionere optužuju za veličanje ustaštva i podsticanje antisrpske histerije, zvanični Zagreb ističe da slučaj Tepić pokazuje da Srbija i dalje nije spremna da se suoči s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ.

Hrvatska smatra da je major JNA odgovoran za smrt 11 hrvatskih branitelja.